AcadeMedias utländska ägare tvingade bort Akelius

Förra veckan rådde total kalabalik bland femtonmiljarderskoncernen AcadeMedias ägare. Först meddelade huvudägaren Mellby Gård att de skulle sälja sin aktiepost till fastighetsmiljardären Roger Akelius, och alla var nöjda. Sedan berättade Akelius att han ville använda sin andel av företaget för att tvinga fram beslut om att sluta dela ut aktieutdelning till aktieägarna vilket skapade oro i leden. Till slut meddelade Mellby Gård att de ångrat sig och att de inte längre ansåg att Akelius var rätt person att sälja sin andel av företaget till.

Som enda land i världen har Sverige gjort skolan till en marknad, så vill man veta vad som händer i den svenska skolan är det affärstidningarnas granskningar som gäller. Efter att andra tidningar, TV och radio spekulerat om vad som pågått bakom kulisserna kom igår (22/2) mycket riktigt tidningen Affärsvärlden med en initierad artikel om Akeliusaffären.

Affärsvärldens journalist beskriver AcadeMedias ägarstruktur och berättar att de utländska fonder som tillsammans innehar en majoritet av aktierna tidigare pressat på för större aktieutdelningar. Enligt Affärsvärldens källor satt de utländska ägarna under förra veckan i långa samtal med varandra för att förstå vad som höll på att hända i bolaget. Till slut lyckades de enas om en motattack mot Mellby Gård och Akelius. Pressen från de utländska ägarna blev så stor att Mellby Gård valda att avbryta försäljningen.

I boken De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer beskrev vi den politiska risken på skolmarknaden och hur skolägarna använder sig av lobbyism för att få politiker att strunta i väljarnas motstånd mot vinstuttag i skolan. En av skolägarna kommenterar den här risken i Affärsvärldens artikel: ”Den politiska risken är skyhög och kan möjligtvis inte bli högre än vad den redan är.”

Trots att AcadeMedia presenterat flera positiva årsredovisningar efter varandra, med god tillväxt och bra lönsamhet, har börskursen nästan halverats sedan högsta nivån i maj 2021. Den orangea linjen i diagrammet nedan visar hur Stockholmsbörsens index utvecklats och den gröna linjen visar AcadeMedias aktiekurs. I takt med att kritiken mot marknadsskolan växt sig allt hårdare har den politiska risken ökat glappet mellan AcadeMedias aktiekurs och den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Friskolereformen klubbades igenom av regeringen Bildt i början av nittiotalet. För några år sedan Twittrade Carl Bildt att skolägare är ”individer besjälade av viljan att göra en än bättre skola för både elever och lärare. Annars hade de gjort något annat.”

Vi har i flera av våra böcker drivit tesen att den här synen på skolägande inte stämmer, utan att marknadsskolans aktörer agerar efter samma logik som aktörer på andra marknader. Förra veckans händelser i AcadeMedia stärker onekligen vår argumentation och försvagar Carl Bildts påstående att vi har med besjälade individer att göra. De är iaf inte besjälade av att använda hela skolpengen till eleverna utan snarare av att tjäna pengar, något som är fullt rimligt för till exempel de utländska investeringsfonder som äger en majoritet av AcadeMedias aktier.

AcadeMedia är en enormt stor aktör på den svenska förskole- och skolmarknaden. Inte ens om man slår ihop Kunskapsskolans, Internationella Engelska Skolans, Thorengruppens, Atvexas, Jensens, Lärande i Sveriges och Dibbers årliga omsättning kommer man upp i AcadeMedias dryga 15 miljarder. Förra veckan visade det här företagets utländska ägare sina huggtänder. De är först och främst intresserade av att tjäna pengar, inte av att den svenska skolan ska vara så bra som möjligt.

Det går såklart inte begära något annat av dem, men frågan är hur bra ett skolsystem är när det tillåter sådana här aktörer att styra och ställa. Skolinvesterares vinstintresse kommer alltid att vara viktigare än elevers rätt till kunskap och lärares möjligheter att göra ett bra arbete. Aktiebolagen måste bort från den svenska skolan.

PS. Läs gärna vår granskning av AcadeMedias strategi för att locka elever och att växa. Det är en ganska upprörande historia.

– – – – – – – – – – – – – – –

Vill du bli tipsad om när en ny granskning publicerats här på Balans hemsida? Prenumerera på våra inlägg genom att fylla i din mailadress längst ner till höger på den här sidan.