Sveriges minsta tankesmedja har kämpat sig igenom ytterligare ett verksamhetsår! Vi vill gå på jullov och redovisar därför 2023 års aktiviteter redan den tjugoförste december. Det har varit ett (mycket) hektiskt år och vi behöver vila för att komma i BALANS.
Tankesmedjan Balans var till en början en hobbysyssla för oss. Sju år efter att vi drog igång har vi växt till – kanske inte en maktfaktor, men iaf till något som de större fiskarna i den svenska opinionsdammen måste ta hänsyn till. Det här har vi alla er privatpersoner som stöttar oss ekonomiskt att tacka för. Ni betalar vår lön (genomsnittlig gymnasielärarlön) vilket gör att vi kan jobba med att granska välfärdens styrning på sammanlagt 1,05 heltidstjänster. Resten av arbetstiden jobbar Åsa som doktorand i redovisning på Stockholms universitet och Marcus som lärare i Kungälv.
Har det varit värt pengarna för er? Vi hoppas det. Här kommer en sammanfattning av det vi gjort under året.
Vi har skrivit två böcker
Antologin Skolan efter marknaden kom ut i mars på Liber förlag och De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer i maj på Korpen förlag. Vi vet inte hur många ex Skolan efter marknaden sålt men De gränslösa har sålt i ca 5600 exemplar och fått mycket goda recensioner. Boken handlar om hur skolmarknaden skapar vinnare (aktieägarna) och förlorare (alla andra) och om hur aktieägarna använder sig av lobbyism för att få politiker att ta beslut som gynnar dem. Det här är en sak som vi vet att många tycker är fel men som det är svårt att skriva och prata om. Vi är lite stolta över att vi vågade och att till exempel Klas Östergren och Jan Guillou gillat boken.
Balans i media
Vi har under året haft 135 omnämningar i media (inklusive egna debattartiklar), många av dem i de större tidningarna. Vi har använts som källa för journalister och politiker bland annat när det gäller marknadsskolan, lobbyism, nedskärningar och professionsfrågor. Åsa var med i TV4 nyhetsmorgon två gånger i våras för att prata om våra nysläppta böcker och de debattartiklar vi skrivit har fått stor spridning.
Föreläsningar och seminarier
Vi får in allt fler frågor från partier, fackförbund och mer löst sammansatta grupper om att föreläsa om välfärdens styrning och om våra böcker och att delta på seminarier. Under 2023 deltog vi i 40 sådana aktiviteter, bland annat under bokmässan då Åsa pratade i till exempel DN:s och Aftonbladets monter.
Sociala medier
Man kan väl säga att det sociala medielandskapet är lite gungigt för närvarande. Många av våra granskningar publiceras först på Twitter (vi vet att det heter X) innan de blir till debattartiklar eller slås ihop och sammanfattas i våra böcker. Twitter har även under 2023 varit det bästa sättet för oss att få journalisters uppmärksamhet och att utbilda medborgare. Vi får se vilken riktning det här tar under 2024.
Hemsidan
Under året har vi publicerat 11 inlägg här på vår hemsida, bland annat om Varbergs, Halmstads och Leksands nedskärningar på förskolan och skolan. Vi har utöver det skrivit inlägg om det kommande läraravtalet, marknadsskolan och skollobbyism.
Baluns
I augusti anordnade vi en after work/uppstart i Stockholm för lärare som vill engagera sig mot marknadsskolan och nedskärningar som ungefär 80 lärare slöt upp på.
Arbetet i det tysta
Utöver det sker mycket som inte syns på sociala medier, i tidningar eller böcker. Vi hjälper till exempel ofta fackförbund, journalister och privatpersoner att förstå hur man läser budgetar för att hitta nedskärningar och för att spåra dess konsekvenser ute i verksamheten. Just nu sker det tyvärr mycket tråkigt i välfärden och allt fler vänder sig till oss för att få hjälp med att förstå vad som händer och för att engagera sig mot nedskärningar.
Samtliga månadsredovisningar
För en mer detaljerad beskrivning tipsar vi om att läsa igenom våra månadsredovisningar. Där finns till exempel länkar till debattartiklar, recensioner och andra omnämningar.
Vad kostade kalaset?
Vi har nu i december 2023 664 månadsgivare. Tillsammans har de skänkt närmare 700 000 kronor i år! TACK!

Ihop med spontana swishningar har de täckt våra personalkostnader och en kontorsplats för Marcus, vilket totalt har kostat närmare 800 000 kronor. Bokproduktionen och -försäljning finansierar sig själv, och tillsammans med de föreläsningar vi tar betalt för verkar året landa på ett resultat motsvarande en buffert på 1-2 månaders omkostnader. Balans är en ideell förening och får inte använda eller dela ut pengar till några andra ändamål än att uppfylla syftet: att folkbilda och opinionsbilda om välfärdens styrning och arbetsmiljö.
2024
Efter att vi vilat klar väntar ännu ett år med arbete för balans mellan krav och resurser i välfärden. För en vecka sedan bestämde vi oss till exempel för att vi ska skriva två nya böcker nästa år. En längre bok om hela välfärden där vi förklarar vad som inte fungerar, varför det inte fungerar och hur man skulle kunna göra istället samt en handbok i hur politiker, medarbetare/fack och medborgare kan arbeta för att göra så gott det går med givna förutsättningar, samtidigt som folk mår bra på jobbet.
Föreläsningsschemat är fullbokat fram till påsklovet. Tack vare alla månadsgivare kan vi föreläsa för en mycket liten kostnad för fack och partier och för ingen kostnad för ungdoms- och studentorganisationer. I en tid när allt färre deltar i traditionell folkbildning (synd) känns det kul att vi kan göra något litet som de flesta har råd med.
Bli månadsgivare eller swisha en slant?
Är du inte månadsgivare men vill bli det, eller vill du swisha en slant eftersom du tycker att vi sköter oss ok? Följ länken nedan. Det krävs bara några klick för att skänka pengar till oss men också bara några klick för att sluta göra det. Så är du månadsgivare men vill sluta vara det (till exempel för att du inte är nöjd med vår prestation 2023) så följer du bara instruktionerna.