Internationella Engelska Skolan vilseleder sina medarbetare

Tidningen Expo publicerade i veckan en granskning av hur Internationella Engelska Skolans grundare och tidigare ägare Hans och Barbara Bergström använder de hundratals miljoner som paret fick när de sålde sin skolkoncern till ett riskkapitalbolag. Precis som tankesmedjan Balans visat, i bland annat i boken ”De gränslösa”, finansierar Hans and Barbara Bergström foundation lobbyister som skriver positiva artiklar om IES och Hans Bergström, samt ett antal medieprojekt långt ut på högerkanten.

Expos granskning har kommenterats av flera av landets främsta ledar- och kulturredaktioner. Kritiken har varit hård mot det här sättet att använda skolans resurser till opinionsbildning som gynnar den egna saken (lobbyism), eller som bidrar till att påstått högerextrema åsikter fått spridning.

IES VD Anna Sörelius Nordenborg har nu kommunicerat till sina medarbetare om sin syn på Expos granskning. Två påståenden i den texten behöver kommenteras, så att de anställda på IES kan ges en utförligare bild av saken.

”the Hans and Barbara Bergström Foundation is not at part of IES”

VD menar kanske att Hans and Barbara Bergström foundation inte ägs av IES, och det stämmer. Men det kan vara bra att veta att IES delägs av Hans and Barbara Bergström Foundation. Två riskkapitalfonder – noterade i Luxemburg – äger de två största aktieposterna i IES, men enligt bolagets egna hemsida äger ”The Hans and Barbara Bergström Foundation” 14 % av aktierna. Barbara Bergström sitter även med i det holdingbolag som äger aktierna i de företag som driver själva skolverksamheten.

Så även om IES inte har något att säga till om kring vad Hans and Barbara Bergström foundation gör, så bestämmer Hans and Barbara Bergström över IES. Det kan vara bra att veta för IES medarbetare att de är anställda av ett bolag som ägs av samma stiftelse som nu kritiseras hårt för att gynna påstått högerextrema aktörer.

”the Hans and Barbara Bergström Foundation is not… funded by the schools”

Det stämmer att stiftelsen inte finansierar IES skolverksamhet, men i praktiken är det ändå IES elever som betalar för stiftelsens donationer. De riskkapitalister som är huvudägare i IES köpte nämligen skolkoncernen för lånade pengar och de förväntar sig avkastning på investerat kapital. Alla IES rektorer måste därför prestera ett årligt överskott som sedan skickas uppåt i koncernen genom så kallade koncernbidrag och sedan vidare till banken i form av ränteinbetalningar och amorteringar eller till ägarna i form av aktieutdelning.

I vintras avslöjade SVT att IES rektorer skickat en halv miljard i koncernbidrag till moderbolaget. 100 miljoner har gått till utdelning till ägarna och 200 miljoner till ränteinbetalningar. IES-skolornas överskott kommer ifrån skolpeng som inte använts till undervisning. Det är därför lärartätheten på IES skolor är avsevärt mycket sämre än lärartätheten på kommunala skolor och på fristående skolor som drivs av ideella krafter.

Hans och Barbara Bergström fick väldigt mycket pengar när de för några år sedan sålde IES. De här pengarna placerades i stiftelsen Hans and Barbara Bergström foundation. För att finansiera köpet måste den riskkapitalfond som nu är huvudägare i IES ta en del av IES elevers skolpeng och använda dem för att betala räntor, samt ge sig själva aktieutdelning (det är iofs valfritt).

IES elever finansierar således inte Hans och Barbara Bergström foundation, men de finansierar de lån som tidigare tagits för att köpa IES och som nu utgör stiftelsens förmögenhet.

Tycker du att upplägget med olika bolag och koncernbidrag är komplicerat? Ekonomijournalisten per Lindvall håller med dig. Han skriver nämligen: ”hela IES bolagsstruktur ska nog för övrigt mest ses som ett försök att på ”spartakianskt” manér dribbla bort korten.”

De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer

Boken ”De gränslösa” handlar om marknadsskolans vinnare och om hur skolägarna – i hög utsträckning fd politiker eller utländska riskkapitalister – använder lobbyism för att förhindra politiska beslut som följer den uppenbara folkviljan: att förbjuda aktiebolag från att driva skolor. Du kan beställa boken genom att swisha 150 kr till 123 063 57 14 och skriva din postadress som swishmeddelande.

Här får du ett smakprov från ”De gränslösa” som handlar om ”Hans and Barbara Bergström foundation”.