Lobbyist och statlig utredare, samtidig? Inga problem!

Jag är inne i en hektisk föreläsarperiod. Igår (20/2) föreläste jag för Socialdemokraterna i Umeå och imorgon ska jag föreläsa för Sveriges Lärare i Umeå. För någon vecka sedan var jag i Gävle, innan det dubbla föreläsningar i Stockholm och innan det Uppsala. I början av mars åker jag till Sigtuna, sedan blir det Gävle igen och så en tur till Sundsvall.

Eftersom jag bor i Göteborg så blir det en del timmar på tåg.

Mina föreläsningar handlar om hur lärare har det på sitt arbete och hur den politiska styrningen av skolan (och resten av välfärden) innehåller olika styrsystem för att hela tiden öka lärares arbetsbelastning. Men de handlar även om demokrati och om vilka det är som bestämmer politiken i Sverige. Tankesmedjan Balans menar att det finns ett samband mellan hur välfärden styrs och vilka det är som bestämmer. Skolägare har till exempel hittat sätt att bestämma över politiken som innebär att väljarnas påverkan har minskat och att ägarnas påverkan har ökat. Väljarna vill inte ha vinster i skolan men politiker struntar i det och gör istället som sina vänner och före detta kollegor som äger skolkoncerner vill. Vi kallar det som skett för ”styrningskapning”.

I boken ”De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer” berättar vi om lobbyism och om hur allt fler före detta politiker anställts av de expanderande lobbyföretagen. Men det stannar inte vid före detta politiker. Som vi för några veckor sedan beskrev i blogginlägget Lobbyist och politiker, samtidigt – ett demokratiskt problem har det blivit allt vanligare att politiker anställs som lobbyister redan medan de är förtroendevalda. De lämnar ofta inte sina poster när de börjar jobba som lobbyister utan kombinerar uppgiften att ta politiska beslut som förtroendevalda med yrkesrollen att påverka förtroendevalda som ska ta politiska beslut.

När jag berättar om den här utvecklingen på mina föreläsningar blir många i publiken först förvånade – de flesta tror inte att man kan få vara både politiker och lobbyist, samtidigt – och sedan förbannade. Alla argast blir de dock när jag börjar prata om att man kan jobba som lobbyist, eller vara representant för miljardföretag, samtidigt som man leder statliga utredningar.

Statlig utredare och lobbyist

Idag avslöjade Dagens Opinion att regeringens särskilda utredare av elmarknadens utformning, Bo Diczfalusy, jobbar som senior advisor på lobbyfirman Hallvarsson & Halvarsson. Diczfalusy är dock bara en i raden av lobbyister som anlitats som utredare av samhällsviktiga funktioner där det finns starka ekonomiska särintressen.

I ett tidigare blogginlägg har vi berättat att Göran Hägglund – anställd på lobbyfirman Reform Society – leder utredningen om Public Service och att Carl Bildt, som driver egen lobbyfirma och sitter i styrelsen för lobbyfirman Kreab, leder utredningen om Sveriges underrättelseverksamhet. För några veckor sedan skrev Altinget en artikel om den statliga utredningen om regelverket för exportkontroll av krigsmaterial där de kunde avslöja att utredaren Per Westerberg jobbar som lobbyist på lobbyfriman The Labyrinth.

Det här är tre demokratiskt och säkerhetsmässigt viktiga utredningar som alltså leds av personer som i sin yrkesutövning tar betalt för att påverka politiker att ta beslut som ligger i linje med hemliga uppdragsgivares intresse.

Statlig utredare och skolkoncernordförande

Ingen sitter dock lika uppenbart på dubbla stolar som ledaren för den statliga utredningen om bland annat sektorsbidrag till skolan, AcadeMedias ordförande Håkan Sörman (tillsatt av den förra regeringen då Sörman var ledamot i Academedias styrelse).

Ingen kan ha missat Akelius foundations försök att köpa 1/4 av aktierna i femtonmiljarderskoncernen AcadeMedia. I söndags meddelade säljaren Mellby Gård att köpet hävs. Roger Akelius berättade i en intervju med tidningen Vi lärare att orsaken till detta var att Mellby Gård ”hade fått mycket klagomål från aktieägare och Academedias ledning”. Klagomålen hade handlat om att Akelius ville använda sin aktiepost för att ändra AcadeMedias utdelningspolicy så att aktieutdelning inte längre skulle göras.

AcadeMedia ägs till 60 % av utländska fonder där anonyma investerare placerat pengar. När Mellby Gård pratar om klagomål från ägare så är det sannolikt bland annat de här utländska fonderna man syftar på. Som AcadeMedias ordförande är det Håkan Sörmans uppgift att leda styrelsens arbete och se till att styrelsen sköter sina skyldigheter enligt aktiebolagslagen.

Sörmans uppdrag som utredare av bland annat sektorsbidrag till skolan går ut på att utreda en modell för att samla de riktade statsbidragen till skolan i ett större sektorsbidrag. Det här är en förändring som inte bara direkt påverkar AcadeMedias möjlighet till intäkter, AcadeMedia har även en bestämd åsikt i frågan. Det här är ett klipp från AcadeMedias remissvar angående en tidigare statlig utredning som föreslår införande av sektorsbidrag till skolan.

AcadeMedia konstaterar i sitt remissvar att förslaget bygger på att i högre grad fördela statliga resurser till skolor baserat på socioekonomiska faktorer, vilket skulle kunna leda till att friskolor får en lägre skolpeng för den ordinarie skolverksamheten. Ett aktiebolags främsta syfte är att göra vinst. Kan vi vara säkra på att AcadeMedias utländska ägare inte försöker att påverka den statliga utredning som ordförande Sörman ansvarar för, så att AcadeMedias möjlighet att göra vinst blir så stor som möjligt? Självklart inte.

Avslutning

Imorgon ska jag berätta för ca 100 lärare i Umeå om att man inte bara får vara politiker samtidigt som man är lobbyist, man får även leda samhällsviktiga statliga utredningar samtidigt som man är lobbyist – eller AcadeMediaordförande. De kommer förmodligen att reagera på samma sätt som publiken på mina föreläsningar brukar reagera: först med förvåning, sedan med ilska. Jag förstår dem. Det jag inte kan förstå är varför den här frågan inte skapar mer debatt i nationell media.

/ Marcus Larsson, tankesmedjan Balans

– – – – – – – – – – – – – – –

Vill du bli tipsad om när en ny granskning publicerats här på Balans hemsida? Prenumerera på våra inlägg genom att fylla i din mailadress längst ner till höger på den här sidan.

Registrera dig för att få tankesmedjan Balans nyhetsbrev i inkorgen, varje söndag.

Eller i alla fall de flesta söndagar.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Tidigare veckobrev:

Vecka 38: Lobbyist och politiker - samtidigt"
Vecka 40: Tankar efter bokmässan"
Vecka 41: "Ett starkt tryck på förändring underifrån"
Vecka 42: "Den som är satt i skuld, kan bli fri"
Vecka 43: "Academedia döljer utdelning till ägare"
Vecka 45: "Jag vill helst inte veta att det är så illa"
Vecka 46: "Lärarna har strejkat lika många gånger som Timbro"
Vecka 47: "Avskaffa offentlighetsprincipen? Låt oss ta en diskussion om detta"
Vecka 50: "SKR:s chefsekonom går till lobbyindustin"
Vecka 5: "Det är riktiga människor som röstar"
Vecka 6: "Boktips i skuggan av Risbergska"
Vecka 7: "Lärarna behöver hemmaplansfördelen"
Vecka 8: "Individuell lön för lärare, en naturlag?"
Vecka 11: "Politiker har bluffat om vårdens resurser"