Det går dåligt för Moderaterna i opinionen. Väldigt dåligt. Väljare flyr åt höger och vänster så när partiet i helgen samlas i Karlstad för att hålla ”Sverigemötet” är det såklart soligt ute, men troligen ganska mulen stämning i möteslokalerna.
Moderater på mötet fyller sociala medier med uppdateringar om vad som pågår i Karlstad. Vi som inte är på plats tackar för den servicen. Igår lanserades Moderaterna ”Fyra åtgärder för starka offentliga finanser”. Bra tycker vi på smedjan eftersom starka offentliga finanser är nödvändigt för att lösa problemet med underfinansierad välfärd och välfärdsarbetare som går på knäna.
Nyheten dök upp i flödet under fredagskvällen och många klickade nog bara förbi. Men. Ni som tog er tid att undersöka de där åtgärderna lite närmare hajade kanske till. Den där tredje åtgärden. ”Effektiviseringspotential, kommuner, mdkr”. Moderaterna vill alltså effektivisera äldreomsorgen med 12 miljarder, grundskolan med 8 miljarder och gymnasieskolan med 3 miljarder.
Miljarder hit och miljarder dit. När summorna blir för stora är det svårt att riktigt förstå dem. Så vad innebär de uttryckt i procent? Jo. Äldreomsorgen kostade kommunerna sammanlagt 114 miljarder 2015. Grundskolan kostade 97 miljarder och gymnasieskolan 37 miljarder samma år. Moderaterna vill alltså finansiera välfärden genom att lägga effektiviseringskrav på 10,5 % på äldreomsorgen, 8,2 % på grundskolan och 8,1 % på gymnasieskolan!
Vänta. Vad innebär egentligen effektivisering? Jo. Effektivisering innebär billigare produktion av samma kvantitet till samma kvalité, men billigare. Äldreomsorgen ska vara lika bra som nu men drivas 10,5 % billigare. Grundskolan ska vara lika bra som nu men drivas 8,2 % billigare. Gymnasieskolan ska vara lika bra som nu men drivas 8,2 % billigare.
Vård och skola är personalintensiva verksamheter där lönekostnader utgör en övervägande del av verksamhetens totala kostnader. Det är svårt att föreställa sig hur äldreomsorgen skulle kunna effektivisera 10,5 % på verksamhetens totala kostnader utan att det innebär mer att göra för de anställda, när personalkostnaden utgör ca 73 % av äldreomsorgens kostnader. Eller vänta. Det är inte svårt. Det är omöjligt.
Extra omöjligt blir det om man väger in Moderaternas ambitioner om satsningar i ekvationen. Vi tar en titt på skolan. I det program Moderaterna kallar för ”En plan för Sverige” skriver Moderaterna att de vill ha nolltolerans mot dåliga skolor. Mer matte, höjda lärarlöner och fler förstelärare är den väg som utstakas för att eliminera dåliga skolor. Tre saker som utan tvekan kostar pengar.
Avslutningsvis. Hur mår de som jobbar i äldrevården och skolan idag? Innan Moderaternas effektiviseringar eventuellt genomförs? Ja. Inte så bra. Rent av väldigt dåligt. Arbetsbelastningen i omsorgen och skolan är mycket hög. Den psykiska ohälsan likaså. Lärare och omsorgspersonal toppar redan listan över yrkesgrupper som inte kan påverka arbetstakten.
Ofta beskriver politiker det som egentligen är en nedskärning för en satsning. Tankesmedjan Balans finns till för att vi tycker att media gör ett ganska dåligt jobb med att granska politikers styrning av välfärden. Vill du läsa mer från oss? Följ våra konton på Facebook och Twitter. Vi kommer att fortsätta syna de politiska partiernas välfärdspolitik. Moderaterna är inte ensamma om att ha otur när de tänker.
Facebook: facebook.com/tsbalans
Twitter: @tsbalans
Lästips
Varför fungerar inte New Public Management – Den långa förklaringen