Norrtäljes förskolor och skolor måste spara – Managementkonsulter lösningen

Vi fortsätter vår granskning av kommuner som skär ner på förskola och skola och som betalar dyra managementkonsulter för att berätta hur de ska skära ner. Tidigare har vi avslöjat hur Uppsala kommun inspirerats av konsultföretaget PwC för att göra mer undervisningstid till lönekriterium och hur tre mindre kommuner i Norrland betalat mångmiljonbelopp till två konsultföretag för att spara pengar samt ta fram konceptet ”välskött skola”. Idag beger vi oss till Norrtälje där förskolan och skolan ska skära ner budgeten med hjälp av styrningsfilosofin Lean.

Det här är inte vårt första besök i Norrtälje. I våras skrev vi ett inlägg om kommunens skolbudget som fått bra spridning i sociala medier. Vi berättade om Lean och om hur politikerna beskriver Lean som ett sätt att spara pengar utan att det märks i verksamheten men i praktiken sker något helt annat. Kommunfullmäktige beordrar nämndpolitikerna att göra kvalitetssänkningar och att öka arbetsbelastningen för de anställda i förskolan och skolan.

Nedan följer några klipp från budget för 2018. Först en bild över de sammanlagda effektiviserings(besparings)kraven på förskola och skola. 29,9 miljoner ska sparas bort under nuvarande år (obs tabellen ska tolkas så att minus innebär mer pengar och plus innebär mindre pengar).

Konsekvenserna i verksamheten är stora. Andelen förskollärare ska minska med 10 %, personaltätheten på fritids ska minska, planeringstiden för barnskötare anställda i förskoleklass ska minska och lärares undervisningstid i åk 4-9 ska öka (vilket ska förbättra lärares arbetsmiljö???).

Planen är att fortsätta med ytterligare 30  miljoner i besparingskrav 2019 och 30 till 2020. Det ska bli spännande (nej ångestfyllt) att läsa nästa års budget och se vilka nya sätt att spara politikerna Leanat fram.

En lokal nyhetskälla som vi inte riktigt kan bedöma trovärdigheten på har rotat i nästa års budget för skolan och hittat det han uppger vara kommunens arbetsmaterial för åtgärder för budget i balans 2019. Dokumenten ser äkta ut och stämmer bra överens med plan för budget 2019 i budget för 2018 (bilden ovan) men innan vi hittat egna dokument får bilderna i länken ses som en möjlig konsekvens av sparbetinget på 30 miljoner.

Hur tusan ska de anställda i förskola och skola hinna med allt, kanske ni undrar. Den arbetsrelaterade ohälsan är ju redan hög i den här sektorn. Jo, ni förstår att i Norrtälje har medarbetarna minst två jobb. Dels sitt ”vanliga jobb” men också jobbet att effektivisera verksamheten.

Politikerna i Norrtälje har höga förväntningar på Lean. Norrtälje har ”utmaningar” men med hjälp av Lean ska medarbetarna i Norrtäljes förskolor och skolor bli smartare och effektivare. Arbetsglädjen och delaktigheten ska öka och alla ska vara medskapande. Det ska inte innebära att man jobbar snabbare. Men. Så minns ni det ni just läst om effektiviseringskrav i samma budget och så plötsligt faller det där med att inte jobba snabbare.

Sedan kommer det ännu fler utmaningar (läs problem) i budget och till slut ärlighet från politikerna. Förskola och skola måste klara högre krav på kvalitet och service (tex fler barn och elever) men med i stort sett samma resurser. Det sätt kommunen valt för att fixa det är Lean.

Celavi verksamhetsutveckling AB

Som vi berättat om i de tidigare inläggen om managementkonsulter är inte kommunpolitiker så förtjusta i att själva leda de här nedskärningsprocesserna. Inte heller de egna cheferna duger till för att få medarbetarna på golvet att spara pengar åt kommunen. Uppdraget kräver konsulter och konsulter tar väldigt bra betalt för att utföra sina tjänster (t ex 4,5 miljoner kronor på tre års arbete i lilla Kramfors kommun).

Vi satte oss framför datorn och googlade lite på Lean och Norrtälje och hittade en intressant upphandling. Managementkonsulten Celavi Verksamhetsutveckling har enligt upphandlingsenheten på Norrtälje kommun lämnat det attraktivaste anbudet för uppdraget ”Leaninspirerat arbetssätt”. Kontraktet gäller i två år med ett års option på förlängning.

Syftet med konsultens arbete är att hjälpa Norrtälje kommun mot ”Högre höjder” vilket bland annat innebär att utbilda ballongförare. (Lean handlar mycket om att hitta på finurliga namn på roller i organisationen. Man kan utöver att vara ballongförare också bli spelledare eller ha en roll i Norrtälje kommuns Talangforum).

Så till den viktiga frågan om kronor och ören. Hur mycket har Celavi verksamhetsutvecklings arbete med att utbilda ballongförare och spelledare kostat? Vi har begärt ut fakturor från Norrtälje kommun och sammanställt dem i tabellen nedan (samtliga fakturor finns i länk i slutet av inlägget). På bara tio månader har managementkonsultföretaget redan hunnit fakturera Norrtälje kommun 2.286.669 kronor. Det är bra jobbat.

Vi sammanfattar

Förskolan och skolan i Norrtälje ska spara nästan 30 miljoner genom ”effektiviseringar” 2018. Effektiviseringarna är definierade i kommunens budget men de är inte exempel på att kommunens medarbetare blivit effektivare utan exempel på rena besparingsåtgärder.

Den metod politikerna i Norrtälje kommun har valt för att hitta effektiviseringar är Lean-filosofin (utarbetad för att bygga billiga och bra bilar på Toyotas löpande bandfabriker). En organisation anammar inte en filosofi per automatik. Norrtälje kommun har därför anlitat en managementkonsultfirma som under 10/24 av kontraktstiden redan kostat kommunen knappt 2,3 miljoner kronor. Pengar som hade behövts i den svältande förskolan och skolan.

Det här var vårt tredje inlägg om den managementkultur som spridit sig i välfärden. Politiker lägger besparingskrav och lämnar sedan till inköpta konsulter att hitta sätt att få välfärdens medarbetare att bli billigare i drift. Men konsulterna kostar mycket pengar så kommuner och landsting måste lägga ännu större besparingskrav. För att klara dessa besparingskrav anlitar kommuner och landsting ännu fler konsulter som kostar ännu mer pengar.

Det finns ett annat sätt. Balans mellan krav och resurser. Om medarbetare i vård, skola och omsorg har rimliga uppdrag behövs inga konsulter och skattebetalarnas pengar skulle kunna stanna i kommuner och landsting. Inte hamna hos managementkonsulter och deras ägare.

Celavi Verksamhetsutveckling fakturor 20171018-20180831

Lästips

Slantens resa – Så mjölkar managementkonsulter pengar ur svensk skola

Managementkonsulter – Välfärdens nya makthavare

LEAN – Så stressar man sönder förskola och skola

9 av 10 kommuner underfinansierar välfärden 2018

Nya Karolinska sjukhuset allt dyrare – besparingskraven på vårdpersonalen allt större