Ni minns kanske att vi skrivit en del om Uppsala kommun och effektiviseringskrav? Här kommer en kort repetition.
Uppsalas politiker har de senaste åren lagt tunga effektiviseringskrav på utbildningsnämnden. Samtidigt vill de höja lönerna för lärare som är anställda i kommunen. Det här låter som en omöjlighet men ska ske ändå genom att lärare blir mer effektiva och ägnar mer av sin arbetstid till undervisning. Hur ska politikerna styra lärare att bli mer effektiva och ägna mer av sin arbetstid till undervisning? Jo genom att just detta lyfts in som ett lönekriterium. Individuell lön skapar effektivare verksamhet.
Facken blev oroliga över hur detta skulle påverka arbetsmiljön och protesterade därför när de nya kriterierna skulle förhandlas. Inte mot själva kopplingen mellan effektivitet och lön, den finns redan centrala avtal (hur tusan kunde Lärarförbunden gå med på det, undrar vi), utan mot ambitionen att mer arbetstid ska läggas på undervisning.
Utbildningsdirektör i Uppsala, Birgitta Pettersson, har i utskick meddelat samtliga anställda inom förvaltningen om att de nya kriterierna gäller. Vi har tagit del av utskicket och tänker skriva några rader (här har ni det i sin helhet UBN-2017-4589-1). Uppsala kommuns syn på lärares arbetstid och undervisningstid är nämligen intressant för lärare i hela landet. Politiker vill att lärare ska undervisa mer, trots att lärare redan toppar sjukskrivningsrankingen. Uppsala går i bräschen för mer att göra. Nu ska vi se vad Birgitta skriver!
Först en koppling till kommunstyrelsens övergripande ställningstagande i lönefrågan. Svårighetsgrad, resultat och effektivitet ska ge mer i lönekuvertet.
Fokusområdet ”effektivare arbetsformer” har sedan utvecklats till detta, när utbildningsförvaltningen jobbat med att ta fram nya lönekriterier.
Efter formalian antar utbildningsdirektören en mindre formell ton och övergår i vad som kan ses som personliga reflektioner och tips till hennes medarbetare. Det ska INTE öka arbetsbelastningen. Du ska INTE jobba utanför arbetstiden. Först ska du som lärare bli duktigare på ditt jobb. Sedan ska du undervisa mer. Kvalitén får dock inte bli lidande.
Hur tusan ska detta gå till, undrar vi. Hur tusan ska detta gå till, listar också utbildningsdirektören ut att Uppsalas lärare undrar.
Jo förstår ni. Lärare i Uppsala. Vi kan bestämma att ni ska undervisa mer för DET FINNS INGEN UNDERVISNINGSSKYLDIGHET. Vissa lärare undervisar därför redan mer. Det ska väl ge mer lön?
Jaha, men hur ska man kunna hitta effektivare arbetssätt och arbetsformer så att man kan undervisa mer och därför få lite mer i lön, undrar vi. Även det listar utbildningsdirektören ut att lärarna i Uppsala kanske också undrar.
Här kommer tipset den ytterst arbetsmiljöansvarige ger till sina medarbetare om hur man ska jobba mer utan att bli sjuk. ”Det görs bäst av professionen”. Hon skickar dock med att det finns lektionsbanker (löpande band, som i en bilfabrik), lektionsplaneringar (löpande band, som i en bilfabrik) och att digitala verktyg kan göra att lärare kan undervisa mer.
Vi sammanfattar
- Uppsalas politiker har bestämt att skolan i Uppsala måste bli billigare. Varje år. Men att lönen ska bli högre.
- Uppsalas utbildningsförvaltning har bestämt att det ska ske genom att lärare undervisar mer.
- Vägen dit går genom att locka med mer i lön.
- Det får inte påverka kvalitén på undervisningen.
- Hur det ska gå att jobba mer utan att kvalitén påverkas får du lista ut själv.
- Arbetsbelastning, utmattning och psykisk ohälsa ges ingen framträdande del i diskussionen. Det får väl gå som det går med det.
Vi startade den hör tankesmedjan för att vi tycker att arbetsmiljö är viktigt och för att vi vill jobba för att färre blir sjuka på jobbet. Uppsala kommun gör exakt motsatsen till det. Bör man jobba kvar i kommunen? Nja. Vi tycker nog inte det. Det råder lärarbrist i området. Kan vara värt pendlingstiden att söka sig till någon kranskommun. Hälsan är viktigare än några hundra i lönekuvertet och Uppsala kommun känns faktiskt inte som en seriös arbetsgivare.
Snart börjar valrörelsen. Vi tipsar alla som är intresserade av skola och arbetsmiljö att hålla ett öga på vad som sker ute i landets kommuner. Lita på att skolchefer tittar intresserat på Uppsala för här finns stora pengar att tjäna på att folk jobbar ännu mer för liten extra slant. Fler kommuner kommer att följa i spåren, om vi inte säger ifrån NU.
Läs även
Vem betalar lärares löneökningar?
Uppsala, svenska mästare i skadlig styrning