Välfärdens arbetsmiljö är plötsligt överallt

Vilken arbetsmiljödag det har varit, hörni!

Här på Balanshögkvarteret har vi räknat till inte mindre än tre relevanta och bra inlägg i debatten om välfärdens arbetsmiljö. Här kommer en snabbrepris för dig som har haft fullt upp på jobbet och inte hunnit läsa!

1 — Per Edberg om förskolans obalans mellan krav och förutsättningar

Per Edberg jobbar fackligt i Umeå och konstaterar att förskolan under tjugo år nu haft stigande krav och sjunkande bemanning. Resultatet? Ohälsa! Per skriver om hur han vill arbeta med fackets olika verktyg för att komma tillrätta med problemet:

https://www.lararforbundet.se/bloggar/forskolebloggen/krav-och-forutsattningar-maaste-vaga-jamnt

2 — Vision om att skapa balans mellan krav och resurser i socialtjänsten

Fackförbundet Vision har föredömligt nog arbetsmiljö som ett prioriterat område i år. BRA DÄR VISION! De organiserar många socialsekreterare, och har därför tagit fram förslag på 7 åtgärder som de menar skulle förbättra förutsättningarna på socialtjänsten. Läs här:

https://vision.se/nyheter/2017/mars/orimlig-arbetsbelastning-i-socialtjansten/

Men nu är du hos Tankesmedjan Balans, och här menar vi att fackens verktyg inte riktigt räcker till för de problem som välfärden dras med idag. Det fackliga arbetet bygger på förhandling och dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det större sammanhanget — hela systemet av olika arbetsgivare, arbetstagare, brukares behov, resurser och samhällets krav och förväntningar — kan man inte åtgärda på enskilda arbetsplatser. Därför behöver vi allihop lära oss lite mer om det här systemet, så att vi kan börja diskutera vilket slags politik vi vill rösta på för att åtgärda det.

Här är dagens tredje och sista lästips:

3 — Balans-Marcus om varför obalansen har uppstått och hur den slår ut välfärdens medarbetare

http://solrosuppropet.se/2017/03/obalansen-mellan-krav-och-resurser-valfardsarbetare-skapar-sjukdom/

Här kopplar Marcus ihop de olika steg som först gör välfärdens medarbetare stressade, sedan sjuka, sedan utförsäkrade. Det är dyster läsning, men kom ihåg att varje länk i kedjan beror på ett eller flera politiska beslut. Det betyder att vi kan ändra dem med gemensamma krafter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *