Detta har hänt:
Rebecca Weidmo Uvell har i ett par inlägg på sin blogg drivit tesen att det är något skumt med finansieringen av tankesmedjan Balans. Troligen, menade hon, var vi finansierade av fackföreningsrörelsen. För att vi skulle täcka våra kostnader med gräsrotsfinansiering var ”tämligen osannolikt”:

Det var en ganska otippad misstanke för oss, och för våra finansiärer med, tror vi. Vi har ju bråkat massor med flera av facken – varför skulle de skicka bidrag till oss? Men det bråket framkom kanske inte i Uvells research. (Rebecca, om du läser detta: vi kritiserar bland annat kommuner, staten, välfärdskoncerner, partier och fackförbund. När vi har en analys och rimliga belägg.)
Efter blogginläggen har det snackats lite vidare på twitter. Vi har lyckönskats av många och fått besked om att de swishat extra i ren glädje över att därmed motbevisa Uvell. Stort tack för det!
Uvell själv har ställt några följdfrågor. Nu gäller det inte längre om vi får bidrag från fackförbund, utan om våra månadsgivare. Först: kan vi inte publicera årsredovisningen och därmed visa att vi får 500 000 kr i crowdfunding (42 000 i månaden)? Sedan: Bevisa att vi får 700 000 i crowdfunding (58 000 i månaden)! Till sist: Kan vi skicka över bevis på att vi crowdfundar 50 000 per månad, alltså 600 000 per år?



Det skulle vara skönt att bara smacka upp lite kontoutdrag för att därmed vara klara med diskussionen. Men risken är att Uvell inte skulle tycka att de var svar på frågorna. Dels eftersom hon ställer lite olika frågor varje gång. Dels eftersom frågorna är inlindade i påståenden om vad vi har sagt och inte sagt om vår ekonomi. Vi har inte påstått att vi lever helt på gåvor, till exempel. Vi föreläser ju också, och ger ut böcker.
Men kan vi inte bara strunta i detta då?
Jo det kanske vore klokast, egentligen. Det är trist när folk hittar på saker och sedan påstår att man ljuger om man inte motbevisar dem, helst på en gång, i exakt det format som de begär. Men det är väl inget att hetsa upp sig över. Det spelar inte så stor roll vad Uvell tänker, tror och skriver om Balans. Hon är, så vitt vi vet, inte själv finansiär av Balans. Hon jobbar inte i välfärden. Hon är inte vår målgrupp. Hon frågade oss inte om vår finansiering innan hon publicerade sina inlägg, men kräver att vi ska bevisa något – lite oklart vad, eftersom vi inte har påstått det hon säger att vi påstått – i efterhand.
Vi kan inte riktigt se att vi har någon moralisk eller annan plikt att gå henne till mötes i det. Vi tror heller inte att vi kan ”bevisa” oss ur situationen ”Uvell letar fel i Balans”. Om vi visar en månads gåvor, som hon föreslår, kan hon argumentera för att det var en ovanlig månad. Till exempel. Hon kan säkert komma på fler sätt att fortsätta ifrågasätta. Och trots att vi inte har något att dölja, så kan det där ta väldigt mycket energi.
Nu verkar vi i och för sig faktiskt få strax över en halv miljon i crowdfunding i år. Och för er som ÄR vår målgrupp kan det vara intressant att veta att ni är så många som bidrar. För det är ju inte det minsta konstigt att Uvell misstror det — det är helt enormt att det går att crowdfunda en upplysningsverksamhet om välfärdens ekonomi, kommunala budgetpraktiker och arbetsmiljö.
Så. Här är maskerade underlag för oktober månads crowdfunding. 16460 kr kom in via Swish. 28319 kr kom in via Stripe; den tjänst som hanterar månadsgåvor via kortbetalningar. Summa 44779 kr. (Riktigt allt var inte gåvor – en del överföringar är köp av böcker.) Så kom det även några hundra via bankgiro och kontoöverföringar, men de var krångliga att få fram skärmdumpar på så vi gav upp. Exakta gåvosumman varje månad räknas fram under bokföringen genom att gå igenom varje transaktion. Detta kontrolleras sedan av våra revisorer.




Räcker det för att ”leva på gåvor”, som Uvell påstår att vi påstår att vi gör? Nej inte riktigt, och därför påstår vi inte det. Här på vår hemsida påstår vi i alla fall inte det. Vi påstår att månadsgivarna är vår förutsägbara inkomst och att vi därutöver föreläser en del. Under 2020 har vi också fått beställningar på två rapporter; den ena finns länkad från vår rapport-sida, den andra kommer. Så gåvorna kompletteras av lite ytterligare intäkter. Därmed har vi under 2020 kunnat avlöna Marcus på 70 % och Åsa på 50 %.
Vad kostar det då? Tankesmedjan Balans har såklart inte individuell, prestationsbaserad lön. (Ni som följer oss är inte förvånade.) Vår lönepolicy är så här: i princip ska Marcus och Åsa få en lön som är i nivå med snittlönen för en svensk gymnasielärare. I praktiken har den blivit lite lägre för vi har glömt att räkna upp lönerna med korrekt index (ni som följer oss är eventuellt roade över ironin i det 🙂 ) men hur som helst. Under 2020 är Balans lönekostnad 70 + 50 = 120 procent av 36000 kr. Det blir knappt 57000 kr per månad inklusive arbetsgivaravgifter.
I oktober var glappet till att vara helt och hållet crowdfundade alltså ungefär 13 000 kr. Det var en ganska vanlig månad. Glappet täcktes av föreläsningar som vi tog betalt för. Varje månad berättar vi om både betalda och obetalda jobb i våra ”verksamhetsberättelser” som vi skickar ut på twitter och på Facebook.
Några saker till.
Vi är djupt tacksamma för allt det stöd vi får, både i form av att sprida våra inlägg och i form av enstaka eller återkommande gåvor på små och stora belopp. Vi är också ständigt oroliga för tankesmedjans ekonomi. Vi är rädda att det inte ska komma in några gåvor nästa månad. Vi är rädda att vi ska jobba oss in i väggen igen. Vi är rädda för att vi ska göra nåt klantigt misstag och så pang bom förstöra tankesmedjans verksamhet. Vi är rädda för allt möjligt. Vi skulle helst slippa tänka på pengar överhuvudtaget. (Så är det nog för de flesta människor.)
Vi fortsätter ändå med tankesmedjan för att vi tycker att det är så himla viktigt att det finns några som står fria från alla andra organisationer och intressen, och som gör den analys som vi tror att välfärdens medarbetare behöver. Och för att vi tycker att det oftast är väldigt roligt. Att bli misstänkliggjorda är *inte* roligt, men vi får nog hacka i oss att när man får den typ av genomslag som vi har fått, då kommer en del att undra och alla kommer inte att fråga snällt om sånt de undrar över.
En förutsättning för att tankesmedjan ska finnas kvar är alltså att vi fortsätter att få crowdfunding. Men om du som läser det här tänker ”helvete vad mycket pengar de redan får in – nu säger jag upp min gåva” så är det helt i sin ordning. För att säga upp din kortgåva så kan du mejla till smedjan@tankesmedjanbalans.se.
Om du som läser det här tänker ”fan vad coolt att så många redan är månadsgivare, det är bara ett glapp på 13 000 per månad till att de ska kunna vara HELT fristående och inte ens behöva lägga tid på några som helst externa uppdrag? Här har välfärdens medarbetare alltså chans att verkligen direktfinansiera en helt egen folk- och opinionsbildningsverksamhet? Jag vill också vara med!” så är du jättevälkommen att bli månadsgivare. Här är länken.
Det finns säkert fler frågor!
Vi har en process för att se till att föreningen sköter sin ekonomi, inte betalar ut för mycket i lön, inte tar emot bidrag som leder till att någon annan sätter vår agenda, är transparenta gentemot våra finansiärer, och samtidigt inte lägger för mycket tid på administration. Den är i nuläget så här: vi bokför varje månad, dokumenterar vårt styrelsearbete, anlitar två revisorer som går igenom årsbokslut och förvaltning, redovisar ekonomin och verksamheten för föreningens medlemmar på årsmötet. Och löpande under året skriver vi alltså trådar om vad vi gör varje månad på twitter och Facebook.
Utöver detta så har vi inga planer precis just nu på att alltid låta vår bokföring vara föremål för insyn av vem som helst som ställer frågan när som helst, hur som helst. Vi är, hur man än mäter det, en liten verksamhet. Det handlar inte om att mörka något, utan om att hitta en balans mellan krav och resurser även vad gäller hur mycket administrations- och kommunikationsjobb som ska få ingå i smedjans verksamhet. Vi vill ju vara effektiva!