Inbjudan till tankesmedjan Balans andra Mikro-konferens


För tre och ett halvt år sedan anordnade vi en liten konferens om välfärdens styrning, som vi kallade för Mikro. Ett tjugotal personer träffades på en kursgård och samtalade om vad som behöver ändras i välfärden för att de som jobbar där inte ska bli sjuka på grund av sitt arbete. Sedan dess har mycket hänt med debatten och nu vill vi försöka träffas igen för ännu en liten konferens om välfärdens styrning och att opininonsbilda från gräsrotsnivå.

Vi skriver ”försöka” i den här inbjudan för vi vet ju inte hur läget är med pandemin i slutet av mars, men vi har bokat Syninge kursgård utanför Stockholm 26-27/3 och håller tummarna för att det går att genomföra konferensen. Mer om pandemi-aspekterna i slutet av inbjudan. 

Är du intresserad av frågor som har med arbetsmiljö och arbetsvillkor i välfärden att göra och känner du att du vill engagera dig lite mer än vad du gör idag? Då tror vi att den här träffen är något för dig. Mikro handlar inte om att lyssna på långa föreläsningar av inbjudna gäster utan om att deltagarna ska få chans att prata med varandra i såväl organiserade som fria former, och om att åka hem med hopp om förändring och metoder för att kunna bidra till sådan förändring. 

Alla är såklart välkomna att anmäla sig till konferensen, men tänk på följande innan du bestämmer dig: 

  • Mikros tema är ”hur kan man få folk intresserade av balans mellan krav och resurser för välfärdens medarbetare” i så bred mening som möjligt. 
  • Du får gärna vara partipolitiskt eller fackligt engagerad, men på Mikro deltar alla som sig själva och på lika villkor, inte som representanter för någon organisation.
  • Syftet med Mikro är lika mycket att ha trevligt ihop som att lära sig nya saker. 
  • Syftet är också att vi ska kunna tänka och prata fritt och tryggt. Vi filmar inte och sprider inte material från diskussionerna. 

Som arrangörer har vi såklart ett ansvar att ge förutsättningar för alla att bidra. Det program vi tänkt oss ser ut som följer: 

Lördag 26/3
Incheckning från 11.00 

12.00 Gemensam lunch

13.00 Inledning

13.30 Tema gräsrotsmotståndet: Vi inleder konferensen med att berätta om Balans och om våra erfarenheter av icke-organiserad och partipolitiskt obunden opinionsbildning. Vilka möjligheter finns? Vad är viktigt för att orka med? Vilka är ”motståndarna”? Vad vill ni åstadkomma? 

14.30  Fikapaus 

15.00 Tema konkurrens: Hur motverkar vi de negativa konsekvenserna av marknadsstyrningen av vård, skola och omsorg? Gruppdiskussion.   

16.15 Paus
16.30 Tema resurser: Har välfärden tillräckligt med pengar? Hur upptäcker man effektiviseringskrav i budget? Vad menar de som säger att välfärden har massor av resurser eller att ”mer pengar löser inga problem”?

17.30 Återhämtning
18.00 Middag och umgänge

Söndag 27/3
08.00 Frukost (gott!)

09.00 Tema retorik: Hur lägger man upp ett övertygande resonemang? Knep för att få fram sin poäng oavsett om det är i form av twittertrådar, debattartiklar, brandtal eller småprat.

10.00 Nätverksbyggande i smågrupper – fika

11.00 Praktiska tips och planering för fortsatt engagemang. Hur går alla vidare? 

12.00 Lunch 

Anmälan:

Senast den 12 februari, men platserna är begränsade (max 35) och först till kvarn gäller om det blir skarpt läge.  Anmäl dig här:

https://forms.gle/3vUUywhMKtnk2AtW9

Helpension lunch till lunch kostar 2100 kr. Då ingår lunch, fika, tvårätters middag, logi i enkelrum med egen dusch och toalett, frukost, fika och lunch. Sänglinne och handdukar finns på plats.

Deltagande på dagarna med eget, annat boende kostar 900 kr.

Priserna är inklusive moms och är ”självkostnad” dvs det är bara kursgårdens pris som ingår.

Coronaplaner:

Mycket kan göras digitalt, men hela poängen med Mikro är att ordna ett tillfälle att umgås i verkligheten. Kom därför bara om det känns okej utifrån din egen situation!

Den 15 februari tar vi beslut om det går att genomföra en smittsäker konferens eller inte, beroende på antalet deltagare och smittläget. Antingen ställer vi in det helt, eller så bestämmer vi att vi kör och skickar ut faktura. Fakturan har 10 dagars betalningstid, dvs den 25 februari. 

Efter den 25 februari kan man inte få pengarna tillbaka, såvida inte några nya restriktioner innebär att vår bokning på kursgården blir ogiltig och vi får pengarna tillbaka därifrån. 

Vägbeskrivning:

https://www.syningekonferens.se/kontakt-bokning