Stötta Tankesmedjan Balans – Köp ”De effektiva” till rabatterat pris

Nu är det väldigt tajt i vården. Vi skrev en bok som förklarar bakgrunden till att det är så väldigt tajt. Här är de viktigaste bitarna gratis. Förresten: själva sitter vi också på avbokad kvist. Så stötta oss gärna!

Det är oroligt i världen just nu och många svenskar är rädda för hur Coronaviruset ska påverka deras liv. Det handlar inte bara om rädsla för egen och familj, släkts och vänners hälsa, utan även om rädsla för hur allt detta ska påverka samhällsekonomin.

Vi kan en del om välfärdens ekonomi och vi kan tyvärr också en del om hur det stängda samhället påverkar företags och enskildas ekonomi. Tankesmedjan Balans har inget politiskt parti, näringsliv eller fackförbund som skickar pengar till oss. Vi driver runt verksamheten på månadsgåvor från enskilda som tycker vår verksamhet är viktig och på att föreläsa för fackförbund, politiska partier och andra som vill bjuda in oss – och betala – för att lära sig mer om välfärdens styrning.

Vi har redan fått ett drygt tiotal föreläsningar inställda innan sommaren och det finns risk att det här drar ut ännu mer på tiden. En stor del av försäljningen av vår bok ”De effektiva” sker på de här föreläsningarna. Om välfärdsarbetare börjar känna ökad osäkerhet för den egna ekonomin, finns förstås en stor risk att våra intäkter från månadsgåvor också kommer att minska.

Vi valde att säga upp oss från våra jobb för att ge det här projektet en chans, men omständigheterna spelar oss nu ett spratt. Det är inte synd om oss! Det är värre för tex frisörer, anställda inom turism eller andra tjänsteyrken.

Men vi tror att vårt arbete med att våra kunskaper om budgeten för vård, skola och omsorg kommer att bli väldigt nyttiga när den akuta situationen med coronaviruset är över och de stora statliga utgifterna under den betalas tillbaka. För vi vet vilka som ofta får ta smällen för sådant. Det blir det offentliga.

Du kan hjälpa oss genom att göra någon av följande saker. Eller två av dem. Eller allihop!

1. Köpa vår bok ”De effektiva” för 100 kronor inklusive frakt. Swisha 100 kronor till 123 063 57 14. Skriv din adress som meddelande så skickar vi boken så fort vi kan. Maila marcus@tankesmedjanbalans.se om du vill beställa många böcker och betala med faktura.

2. Tipsa dina vänner och bekanta om det här blogginlägget och om att köpa boken.

3. Bli månadsgivare via säker kortbetalning.

Vi har lagt upp två kapitel som går att läsa gratis. Ett kapitel om hur politikerna sparat på vården och ett kapitel om hur politikerna sparat på skolan. I båda fallen har de ansvariga politikerna inte kallat det för besparingar utan för ”effektiviseringar”. I boken ger vi ett flertal exempel på hur detta går till, vad konsekvenserna blir för de anställda och vad vi behöver göra åt detta.

Vården i Västra Götalandsregionen

Förskolan, fritidshemmet och skolan i Stockholm

Det här är en viktig sak. Just nu ska man inte fokusera på att skälla på politiker för hur de styrt vård, skola och omsorg. Men en förklaring till varför vi inte har beredskap att klara plötsliga ökningar av behoven i välfärden finns i samhällets orimliga förväntningar på effektivisering.

De ständiga effektiviseringskraven på välfärden tvingar verksamheterna att spara in på allt. Det fungerar inte i vården, inte i skolan och inte i omsorgen. När faran är över kommer en av de viktigaste frågorna att hantera vara hur vi ska kunna styra välfärden så att det finns mediciner och material i lagren, vårdplatser på sjukhusen och personal som orkar jobba utan att bli sjuka.

Vi tror att det blir lättare att ta den diskussionen ju fler som läst ”De effektiva”.

Ta hand om er själva och om varandra

Åsa och Marcus