9 av 10 kommuner underfinansierar välfärden 2018

Tankesmedjan Balans har läst alla kommunbudgetar för 2018. Det finns 290 kommuner, och alla upprättar en budget varje år. Dokumenten skiljer sig åt en hel del, men något de allra flesta kommuner har gemensamt är att:

Deras välfärdsnämnder – de som har ansvar för att dela ut pengar till skolor, förskolor, socialtjänstens olika verksamheter, hemtjänst och äldreboenden, både de kommunalt drivna och de fristående – måste spara pengar jämfört med 2017.

Vi kommer att blogga och berätta om olika resultat från vår granskning ett bra tag framöver. För 90 procent av 290 kommuner är ganska många berättelser om en välfärd där stressen tagit över.

Ladda ner rapporten som pdf här: Budgetgranskning 2018

I media:

På tankesmedjans blogg:

Vill du veta mer?

  • Är du lokaljournalist och vill skriva om läget i din tidnings område, eller för en viss kommunal sektor?Kontakta Åsa på tel 0722-515133 eller mail asa@tankesmedjanbalans.se så tar vi fram en sammanställning och svarar på dina frågor. Obs att tankesmedjan Balans är vår fritidssyssla. Vi svarar på telefon och mail så snart vi kan.
  • Vi föreläser gärna om granskningen, ger en grundkurs i konsten att läsa budgetar, eller ger en fördjupad analys för en viss kommun eller yrkesgrupp.Skicka en förfrågan till asa@tankesmedjanbalans.se.
  • Vill du läsa din egen kommuns budget? Kolla in vår länklista med hänvisningar till alla kommuners budgetar. (Några fattas; där har vi fått budgeten via mail eller inte fått ut den än. Då har vi istället ställt frågor till kommunen för att kunna ta med den i våra resultat.)

 

Publicerat den
Kategoriserat som Budget