Inledningstal från Skolmarschen i Göteborg

Gästinlägg: Läs Linnea Lindquists inledningstal på Skolmarschen i Göteborg.

Vi som startat skolupproren har gjort det för att vi är oroade över den utveckling som sker runt om i landet. I kommun efter kommun skär politikerna ner på skolan under täckmanteln effektiviseringskrav

Det är tur att två människor började prata på twitter för några år sedan och bestämde sig för att läsa alla kommunala budgetar. Marcus Larsson och Åsa Plesner på Tankesmedjan Balans har visat i granskning efter granskning de senaste åren att resurserna till skolan minskar. Politikerna ger inte full kompensation för löne- och kostnadsökningar. Det som politiker kallar för effektiviseringskrav är nedskärningar.

Våra kommunala huvudmän styr skolan enligt principen billigare men samtidigt bättre. Vi i skolupproren menar att det inte går. Vi kan inte skapa hållbara arbetsvillkor när vi samtidigt skär ner i skolan. Vi kan arbeta hur mycket som helst med systematiskt arbetsmiljöarbete men så länge våra kollegor effektiviseras bort så kommer sjuktalen vara fortsatt höga. Försäkringskassan har i flera år skrivit i sina årsrapporter att lärare är den yrkeskategori där sjuktalen sticker ut, och att det står i direkt relation till brister i arbetsmiljön.

Vi menar att vi måste byta ut principen billigare men samtidigt bättre mot principen om balans mellan krav och resurser. Vi menar att det politikerna sysslar med, är falsk matematik. Sju förskolebarn är alltid fler än fyra förskoleplatser, oavsett hur du räknar.

I våras anordnade vi lärarmarschen och idag samlas vi i Skolmarschen. Nu har vi startat en rörelse där föräldrar, lärare, skolledare, studie och yrkesvägledare och fritidspedagoger och lärare i fritidshem arbetar tillsammans för att stoppa nedskärningarna. Vi jobbar för en skola där varje elev får det stöd eleven behöver och vi jobbar för en skola där arbetsmiljön är bra, både för elever och personal.

Hädanefter kommer varje kommunal budget som innebär nedskärningar i skolan mötas med protester och krav på minskat uppdrag. Vi kommer fortsätta ställa krav på balans mellan krav och resurser.

Skolmarschen är bara början! Innan jag lämnar över till dagens konferencier vill jag också presentera oss som anordnat dagens skolmarsch samt passa på att rikta ett stort tack till lärarfacken i Göteborg och alla kranskommuner för ert stöd för Skolmarschen.