Chefen: hellre stark än bra?

Chefer i offentlig sektor har andra ledarskapsideal nu än förr, skriver forskaren Tom Karlsson i en debattartikel idag. Han skrev sin doktorsavhandling om just det här ämnet, så vi kan utgå från att han har belägg för det. Klicka in på artikeln, den är läsvärd! Tom Karlsson beskriver förändringen så här:

 Att vara chef inom den offentliga sektorn handlade länge om att upprätthålla det offentliga. Man tjänade demokratin genom att ställa sig neutral i förhållande till politik och utföra de handlingar som lagstiftningen krävde. Man förvaltade det offentliga. Numera verkar det snarare handla om att inspirera och engagera. Inte sällan åtföljs det hela av ledarskapsfloskler som synliggörandegräsrotskommunikation och att vända pyramider.

Känner du igen dig? Eller din chef? Eller kanske någon konsult som kanske varit och föreläst på din arbetsplats nyligen?

På den här bloggen har vi oftast skrivit om styrningen av det offentliga: om politiska inriktningsbeslut, om dokument och regler och resurser. Tom Karlssons artikel handlar om ledningen, om hur chefer tänker och agerar och påverkar i sina organisationer. De här två sakerna hänger ihop.

Dagens offentliga chefer utvärderas främst på sin förmåga att hålla budget, och det ger en drivkraft att ta risker med kvaliteten.
 
Och chefer – som trots allt bara är människor – verkar anpassa sig, genom att göra nödvändigheten till dygd. Dagens chefer pratar mer om att vara ”modiga” och ”inspirerande” än att göra rätt.
 
Att vara en karismatisk ledare är trendigt, och som av en händelse gör det synsättet också att det känns mer okej att bryta mot regler då och då. Att ”göra avsteg från lagstiftningen” som Transportstyrelsen kallade det. För att jobbet ska gå smidigt. Nå målen billigare. 
 
Det här tål att tänkas på, antingen du är chef eller har en chef. Här på Tankesmedjan Balans vill vi att både chefer och medarbetare i välfärden ska fundera över de förhållningsorder vi får, och de ideal vi har. Det är inte självklart att det som ligger rätt i tiden också ger rätt resultat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *