Före detta socialdemokrater tar över norskägd skola i Sollentuna

Skolföretag som misslyckas med att bedriva utbildning med god kvalitet ska inte få öppna nya skolor. Skolinspektionen har därför tidigare gett avslag på företaget Utbildias (ägt av två fd socialdemokratiska politiker från Västsverige) ansökan om att starta en ny skola i Botkyrka under varumärket ”Viljaskolan”. Undervisningen på Viljaskolan i Angered ansågs för dålig till och med för världens mest avreglerade offentligt finansierade skolsystem.

Det finns dock sätt för skolägare att komma runt regelverket: de kan köpa eller ta över verksamheter som innehar tillstånd att driva skola. Då följer tillståndet med, något som den hårt kritiserade skolkoncernen Thorengruppen (även de med ägarkoppling med historiskt engagemang inom Socialdemokraterna) utnyttjat för att kunna växa, trots att Skolinspektionen inte tillåter dem att starta nya skolor.

I förrgår (8/2) meddelade den norskägda skolkoncernen Dibber att de låter Utbildia ta över driften av den skola i Sollentuna som Dibber beslutat att stänga med hänvisning till för lågt elevunderlag, och att skolan från och med nu ska heta Viljaskolan. Det här är inte första gången som Utbildia övertar huvudmannaskapet av en utbildningsverksamhet, förra året tog de över en förskola i Malmö som tidigare drivits av Svenska Kyrkan. Samma år förvärvade dotterbolaget Eruditia den av Skolinspektionen hårt kritiserade gymnasiekoncernen Hvilan Utbildning.

Vilken kvalitet på verksamheten kan elever och föräldrar på den av Utbildia nyss förvärvade Viljaskolan i Sollentuna förvänta sig?

Viljaskolan i Angered skriver på sin hemsida: ”På Viljaskolan har vi en hög andel legitimerade lärare för att ditt barn ska få de bästa förutsättningarna.” Skolverkets statistik visar dock att Viljaskolan har en låg andel behöriga lärare. Genomsnittet för Göteborgs skolor vad gäller andel lärare med pedagogisk högskoleexamen är 82,4 %. Endast 57,4 % av Viljaskolans lärare har pedagogisk högskoleexamen.

Viljaskolan har även låg lärartäthet, trots att skolan är belägen i ett socioekonomiskt tufft område. Snittet för Göteborgs skolor är 12,0 elever per lärare. Lärartätheten på Viljaskolan i Angered är 13,4 elever per lärare.

Det finns vinnare och förlorare på alla marknader. Skolmarknaden utgör naturligtvis inte något undantag. Framgångsrika skolägare kan välja att köpa skolor från den översta hyllan medan mindre framgångsrika skolägare får nöja sig med att handla från den nedersta hyllan.

Frågan är om det här sättet att organisera skolan är bra för barnen, eleverna och samhället. Vi hoppas såklart att Utbildias övertagande av Dibber Sollentuna blir bra för elever och föräldrar, men andra länder verkar inte svara ja på den frågan.

– – – – – – – – – – – – – – –

Vill du bli tipsad om när en ny granskning publicerats här på Balans hemsida? Prenumerera på våra inlägg genom att fylla i din mailadress längst ner till höger på den här sidan.