Läsårets första uppgift: vitalisera demokratin

Hej! Ett kort inlägg för att berätta att vi har inlett arbetsåret 22/23.

Vi började få frågor redan tidigt i våras från gräsrötter, aktiva på skoltwitter och i fackförbund och andra sammanhang. De undrade: hur hur HUR ska ”våra frågor” (balans mellan krav och resurser i välfärdens arbetsmiljö) kunna få plats i valrörelsen?

Vi kom inte på något annat sätt än det vanliga: att försöka sätta agendan, trots att det känns omöjligt. Hey – typ ingen visste vad effektiviseringskrav var före 2016 – ibland funkar det!

En annan vanlig fråga vi fick var: ”Okej, jag vill snacka balans mellan krav och resurser med mina lokala partier. Men hur gör jag?” Så vi bestämde oss för att göra ett litet underlag för det.

En kort variant av detta underlag finns med i dagens Aftonbladet:

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/JxVdL6/tankesmedjan-balans-om-valkompasser-och-demokrati

En längre variant finns på hemsidan, dels som pdf –

https://tankesmedjanbalans.se/wp-content/uploads/2022/08/Valkompass.pdf

– dels som vanliga texter samlade här:

Vårt syfte är att ge ett så konkret och lättillgängligt underlag som möjligt för att prata om några av de frågor som *verkligen* behöver mer uppmärksamhet i den här valrörelsen.

Som du märker är vår valkompass motsatsen till alla andra snajdiga valkompasser. Den ber dig inte välja mellan färdiga förslag. Den utgår inte från att den politik som drivs just nu är den enda möjliga. Den behandlar dig inte som en kund, som ska sitta hemma och göra val.

Vi hoppas att du vill vara en medborgare i valrörelsen istället. En som tar ut kursen själv och berättar om den för de kandidater du tänker rösta på. Vill du pröva det så är det här den valkompass du kanske inte har tänkt på att du behöver.

Lycka till!

/Marcus och Åsa