Sverige blir friskare! Eller?

I slutet av maj kom en glädjande nyhet för oss som bryr oss om hur människor mår: sjukskrivningarna minskar äntligen, efter flera år av ökningar!

Samtidigt har vi hört läkare och sjuka berätta i media om att det har blivit svårare att få sjukpenning. Försäkringskassan kräver mer detaljerade intyg. Så den här nyheten behöver lite granskning.

Minskar sjuktalen för att vi blir friskare, eller för att Försäkringskassan har blivit strängare? Viktig fråga. Vi har kollat in statistiken. Men först: lite bakgrund!

Strandhäll sätter tonen

I september 2015 satte regeringen ett nytt mål. Antalet utbetalda sjukpenningdagar ska sjunka till i snitt 9 dagar per person och år.

Försäkringskassans regleringsbrev fick också en makeover:

Försäkringskassan skulle alltså börja verka för ett lägre sjukpenningtal. Hur ska de göra det? Försäkringskassan handlägger bara ansökningar! De botar inte, lindrar inte, förebygger inte. De har helt enkelt inte så många andra sätt att minska antalet sjukdagar än att avslå ansökan om sjukpenning. Hmmm. Men det kan väl inte vara förenligt med god handläggning?

Vi undrade om de ändå hade gjort just det, för att vara med och bidra till den fina vändningen av sjuktalet. 

Vi tog kontakt med Försäkringskassans statistikavdelning och fick en prydlig tabell. Varsågod och klicka upp den och studera siffrorna. Kan du se mönstret?

Om vi ritar upp det ser det ut så här. Titta vad som hände när sjukpenningtalet fick ett mätbart mål!

Vi kan alltså konstatera att när regeringen satte ett mål på 9 sjukdagar per år, gav det genast effekten att Försäkringskassan avslog fler ansökningar.

Utvecklingen går alltså åt det håll politikerna önskar. Men på ett sätt som ingen (förhoppningsvis) önskar: genom att färre av de som läkare bedömer behöver sjukskrivning, får det.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är dock inte nöjd. Såklart hon inte är! Socialdemokraterna har ju alltid stått upp för ett starkt socialt skyddsnät!

Nej, alltså … hon är inte missnöjd med avslagen. Hon är missnöjd med att det är fortfarande är så många som får sjukpenning – speciellt kvinnor:

Det är anmärkningsvärt att regeringen inte själv reagerat på att minskningen av sjuktalen till stor del beror på att Försäkringskassan tillämpar strängare bedömningar. Vi får nog anledning att återkomma i frågan.

 

Lästips:

Tankesmedjan hjälper en journalist med frågor om statistik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *