Tankesmedjan Balans – Nu kör vi!

Händer det att du funderar över vad det kommer sig att så många anställda i vård, skola och omsorg drabbas av psykisk ohälsa? Varför sjuktalen stiger och det i varje bekantskapskrets numer finns ett antal lärare, sjuksköterskor, socialsekreterare, barnskötare, eller undersköterskor som gått in i väggen och som inte orkar jobba mer? Vi som skriver det här inlägget har också funderat på det. Mycket. Och vi tror att vi listat ut svaret.

Vi har engagerat oss i arbetsmiljö som fackliga företrädare eller som chefer. Vi har diskuterat arbetsmiljö med vänner, på Twitter och på Facebook. Vi har själva drabbats av utmattning. Vi har kommit tillbaka. Nu känner vi att det är dags att ta steget att göra något mer än bara prata. Vi vill agera.

Idag startar Tankesmedjan Balans. Tankesmedja för att syftet med vårt arbete är att skapa förståelse för vad det är som skapar ohälsa hos välfärdsarbetare och opinion för att göra något åt problemet. Balans för att det problemet grundar sig i att den politiska styrningen av välfärden  skapar obalans mellan krav och resurser för de som jobbar i klassrum, på sjukhus, i hemtjänst och på socialkontor.

Varför behövs vi? För att ingen annan försöker att beskriva hur samma typ av politiska beslut påverkar alla som jobbar i välfärden. Fackföreningar är bra men koncentrerar sig på villkoren för de yrkesgrupper som just de organiserar. Riksmedia skriver om problem i välfärden men inte så ofta ur de anställdas perspektiv och ännu mer sällan med ett styrningsperspektiv. Lokalmedia finns nästan inte längre. Andra tankesmedjor fokuserar på lösningen på välfärdens problem men har ett arbetssätt som bygger mer på att anordna seminarier och skriva vetenskapliga rapporter.

Därför finns nu vi. För att berätta om det som sker ute i kommuner och landsting. För att förklara hur kommuners budget tvingar välfärdsmedarbetare att springa lite snabbare i korridorerna. För att ställa beslutsfattare till svars. För att hjälpa dem att ändra sitt sätt att tänka om styrning och om arbetsmiljö.

Vi som driver Tankesmedjan Balans jobbar i välfärden. Det här är något vi gör på fritiden. Vi är oberoende från politiska partier och från fackföreningar. Därför behöver vi din hjälp med att dela våra inlägg på social medier. Din hjälp med att prata om oss med dina arbetskamrater och vänner. Din hjälp med att bidra med tips om vad som sker i ditt landsting. I din kommun. På din arbetsplats.

Vi som skriver detta heter Åsa och Marcus och ni hittar oss på www – tankesmedjanbalans.se Twitter – @tsbalans och på Facebook – https://www.facebook.com/tsbalans/

Nu kör vi!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *