AcadeMedias ”kundresa”, från graviditet till vuxenutbildning

Jag föreläser en hel del om det svenska skolsystemet för lärare, fackliga, föräldrar, politiker, partier och för alla andra som vill lära sig mer om hur skolan fungerar. Folks blickar när jag berättar om AcadeMedia är obetalbara. Först tror många att jag bluffar. ”Det kan inte vara så sjukt. Det FÅR inte vara så sjukt”. Det här blogginlägget handlar om skolkoncernen AcadeMedia. En del av det du kommer att läsa kanske känns för knäppt för att vara sant. Kolla därför upp mina källor och avgör sedan om jag ljuger eller talar sanning samt om vi kan ha det så här eller behöver genomföra reformer av skolsystemet.

Först och främst tror många att AcadeMedia är ett svenskägt företag, vilket är helt fel. Det här är en lista över de 10 största ägarna. Loys, Capital Group, Cobas, DWS, Taiga och Dimensional är exempel på utländska investeringsfonder.

avanza.se/aktier/om-akti…

Sammanlagt äger olika utländska aktörer över 60 % av aktierna i AcadeMedia. Notera hur den röda linjen – som visar det utländska ägandet i AcadeMedia – utvecklats mellan fjärde kvartalet 2020 och tredje kvartalet 2023: Från ca 43 % till ca 62 %.

affarsvarlden.se/artikel/stora-…

AcadeMedias strategi är att växa genom att köpa upp sina konkurrenter och de har varit framgångsrika. Ingen annan privat aktör på skolmarknaden kommer i närheten av AcadeMedias storlek. Koncernen omsätter nu enorma 15,5 miljarder och gjorde det senaste verksamhetsåret ett resultat på 1,27 miljarder.

academedia.se/wp-content/upl…

Det finns en myt om skolkoncerner att de investerar all sin vinst i verksamheten så att den kommer eleverna till godo. Det här stämmer såklart inte. Koncernerna använder vinsten till att köpa nya skolor – vilket inte på något sätt skapar mervärde för eleverna, utan bara flyttar ägandet och skapar vinst för den tidigare ägaren – eller till utdelning. AcadeMedias mål är att dela ut 30 % av resultatet som aktieutdelning.

academedia.se/investerare/ak…

Redan här börjar jag ofta se irritation i folks ögon eftersom den verkliga bilden av AcadeMedia skiljer sig mycket åt från den bild många har. Den verkliga bilden är att rika utländska investerare äger bolaget och att de förstås förväntar sig avkastning på sitt investerade kapital. Aktiebolagslagen är tydlig. Såvida inte annat syfte angetts i bolagsordningen (mycket ovanligt i skolsammanhang) så är vinst till aktieägarna huvudsyftet med att driva ett aktiebolag.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/aktiebolagslag-2005551_sfs-2005-551/

Nåväl. Efter den här introduktionen om organisation och ekonomi brukar jag berätta om hur det utlandsägda AcadeMedia köpt in sig i svenskarnas hela liv, från och med att de inte ens än är födda. Nu följer fakta om AcadeMediaelevernas för bolaget lönsamma livscykel. 

Tänk er ett foster som precis börjat växa i den blivande mammans mage. Mamman och pappan vill lära sig mer om sitt kommande föräldraskap och registrerar sig på föräldraforumet Bebisvärlden. Den sidan ägs av företaget Sandviks som ägs av AcadeMedia.

Bebisvarlden.se

Barnet föds och föräldrarna börjar fundera på förskola. De söker på ”förskola” på Bebisvärlden och klickar sig fram till en artikel om språkutveckling. Det första som kommer upp är en annons från Pysslingen: AcadeMedias största förskolevarumärke. 

bebisvarlden.se/annons/pysslin…

Barnet växer och blir äldre och börjar gilla tecknade filmer och serier. Perfekt för föräldrarna att gå med i Disneyklubben. Vem äger Disneyklubben? AcadeMedia! 

Disneyklubbenhttp://disneyklubben.se/

Så blir det dags för föräldrarna att välja grundskola. Kanske någon av skolorna Innovitaskolan, Montessori Mondial, Noblaskolan, Pops Academy, Vittra och Snitz kan vara av intresse? Alla ägs av AcadeMedia.

Åren går och föräldrarnas kontroll över skolvalet minskar. När barnet går i nian får det själv välja gymnasieskola. SYV-tätheten (studie- och yrkesvägledare) på den Academediaskola föräldrarna valt är lägre än i kommunala skolor men misströsta icke, det finns gratisalternativ på nätet som till exempel SnackamedSYV.se, en sida ägd av… AcadeMedia.

SnackamedSYV.se

AcadeMedia tjänar pengar på att få skolpeng beräknad på kommunernas SYV-täthet, men själva ha lägre kostnader för SYV. Sedan kan de använda vinsten till att köpa bolag som erbjuder internetbaserad vägledning. Faktum är att AcadeMedia köpt upp alla sådana gratis gymnasievalssidor på nätet utom en, till exempel FrågaSYV.se Gymnasieguiden.se och
framtid.se.

Varför vill AcadeMedia äga de här sidorna? Kanske för att de är marknadsledande på att driva de gymnasieskolor som niondeklassare har att välja mellan. Drottning Blankas Gymnasieskolor, Cybergymnasiet, Snitz, NTI-gymnasiet, LBS Kreativa Gymnasiet, Rytmus Musikgymnasium, Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Designgymnasiet, Praktiska gymnasiet, Framtidsgymnasiet, Didaktus, Klara Teoretiska, ProCivitas, Sjölins gymnasium, Donnergymnasiet är skolföretag som driver gymnasieutbildning som köpts av andra aktörer och omvandlats till dotterbolag under AcadeMedias ägande.

Barnet har nu blivit vuxen och ska kanske söka vidare till högskola eller universitet. Här kan hen ta hjälp av söktjänsten Studier.se som ägs av… AcadeMedia. 

studier.se

Kanske går det inte riktigt på räls med arbetslivet utan det slutar i arbetslöshet. Inga problem, det går att få en jobbcoach hos Edectus som ger förslag på vidareutbildning. Eductus ägs av AcadeMedia. 

Eductus.se

Efter mycket (för AcadeMedia lukrativt) coachande kommer kanske coach och arbetssökande fram till att PR-konsult är framtiden. Den mest prestigefyllda utbildningen till till PR-konsult finns hos Berghs. Berghs ägs av AcadeMedia. 

berghs.se/program/public…

Tusan! AI sabbar hela PR-branschen. Nåväl. Jobbcoachen kan coacha lite mer och kanske tipsa om någon av AcadeMedias andra vuxenutbildningsföretag. AcadeMedia har nämligen köpt upp Affärshögskolan, Changemaker Education, EC Utbildning, Hermods, Kompetensutvecklingsinstitutet, KYH, Movant, NTI, Sälj och marknadshögskolan, Teknikhögskolan, The Game Essembly och Vårdyrkeshögsskolan.

Det här enorma utlandsägda bolaget, som har tentakler in i svenskarnas liv från foster till att arbetslivet avslutas, har en ordförande som heter Håkan Sörman. Sörman leder den enorma statliga utredningen om ny kommunalekonomisk utjämning. Den här utredningen ska bland annat analysera konsekvenserna av ett eventuellt sektorsbidrag till skolan som isf kommer att ersätta de riktade statsbidragen. De här statliga resurserna utgör en allt större andel av AcadeMedias intäkter.

regeringen.se/contentassets/…

Detta är nog det sjukaste i hela den svenska skolan: personen som leder utredningen om ny statlig resursfördelning till skolan representerar samtidigt genom sitt ordförandeskap i AcadeMedia företagets utländska aktiemajoritet. Academedia har redan uttalat sig negativa till ett statligt sektorsbidrag för skolan eftersom ökad fördelning efter socioekonomiska faktorer leder till minskad total skolpeng för friskolor. ”Förslaget förstärker möjliga risker och negativa effekter för friskolor”.

https://academedia.se/wp-content/uploads/2021/06/academediaabsou202028enmerlikvardigskola.pdf

Då och då händer det att någon i publiken räcker upp handen och säger att det kanske inte känns optimalt att det är på det här sättet men att AcadeMedias skolor kanske är bättre än de kommunala skolornas och att detta överväger de negativa sidor jag berättat om? Då brukar jag till exempel berätta om att AcadeMedias skolor har en större avvikelse mellan nationella prov och betyg än vad de kommunala skolorna har…

https://www.vilarare.se/nyheter/betyg/academedia-utreder-gladjebetyg–chefer-frias-fran-ansvar/

… och att eventuella betygsskillnader på grundskolan kan förklaras av att AcadeMedia har elever som kan förväntas nå högre betyg än kommunala skolans elever givet socioekonomiska faktorer som föräldrars utbildningsnivå, invandrarbakgrund och kön.

(De expansiva, tankesmedjan Balans förlag, 2021)

Ibland får jag även reaktionen det finns mycket slöseri i kommunal verksamhet och att AcadeMedia är bättre på att använda sina resurser effektivt, så att mer pengar kan gå till undervisning trots att ägarna tar ut vinst. Detta stämmer dock inte. AcadeMedia skriver själva i sin kvalitetsredovisning att lärartätheten på AcadeMedias skolor är lägre än de kommunala skolornas snitt.

https://academedia.se/wp-content/uploads/2021/10/kvalitetsrapport-2021.pdf

AcadeMedia ligger under den kommunala skolans snitt även när det gäller lärarbehörighet. Lärarbehörigheten är ungefär 10 % lägre på AcadeMedias skolor på både grundskolan och gymnasiet.

https://academedia.se/wp-content/uploads/2021/10/kvalitetsrapport-2021.pdf

När jag är klar brukar folk vara ganska arga. Om du som läst ända hit inte är arg på styrningen, politikerna eller AcadeMedia – utan på mig för att du tror att jag bluffar och smutskastar – får du gärna lusläsa samtliga mina källor och förklara varför jag har fel. Det är bara att skicka ett mail till marcus@tankesmedjanbalans.se.

Avslutningsvis vill jag påminna om den jobbannons AcadeMedia lade ut för några år sedan där man sökte en ny marknadskoordinator. AcadeMedia skrev i annonsen: ”din målgupp är vårdnadshavare och ditt uppdrag kommer att vara att bearbeta vårdnadshavare under hela resan – från beskedet att man väntar barn till att barnet börjar gymnasiet”.

https://www.dn.se/nyheter/academedia-backar-fran-hart-kritiserad-jobbannons/

Efter massiv kritik tog AcadeMedia tillbaka annonsen och menade att den var ett misstag. Som jag visat i det här blogginlägget är strategin dock just precis den som den kritiserade marknadskoordinatortjänsten skulle jobba enligt: AcadeMedias utländska aktieägare ska tjäna pengar på svenska barn, ungdomar, vuxna och föräldrar under hela livet.