Sorting by

×

C och SD – på samma sida i kampen mot väljarna!

Enligt den senaste SOM-undersökningen tycker bara 13 % av svenskarna att det är ett ganska eller mycket dåligt förslag att förbjuda vinster i skolan. Bland de politiska partierna till höger är dock motståndet massivt mot ett vinstförbud, trots att tonen den senaste tiden skärpts mot de expanderande skolkoncernerna. Den nya centerledaren Anna-Karin Hatt meddelade för några dagarar sedan sin hållning i en intervju i Aftonbladet: “huvudproblemet är inte att det blir några kronor kvar på sista raden”. 

Med jämna intervaller dyker det upp förslag i riksdagen om att på olika sätt begränsa skolbolagens möjlighet att göra vinst. För tre år sedan behandlade riksdagen ett utredningsförslag om att minska friskolornas skolpeng och att förbjuda friskolor att använda kötid som urvalsgrund. Intresseorganisationen Friskolornas Riksförbund (numera Almega Utbildning) bjöd då in centerpartistiska skolpolitiker för att prata om saken. Laguppställningen på det här mötet kan vara en bra utgångspunkt för den som vill förstå varför partierna vägrar följa folkviljan i just frågan om skolvinsterna. 

Den dåvarande VD:n för Friskolornas Riksförbund var aktiv kommunpolitiker för Moderaterna och föreningens ordförande före detta politiker för Centerpartiet. Anmälan till mötet skulle skickas in till en före detta politisk sakkunnig på utbildningsdepartementet (L) och den skolägare som var inbjuden för att ge skolbolagens perspektiv var själv aktiv kommunpolitiker för Centerpartiet.  

Gränserna mellan skolkoncernerna och våra folkvalda blir allt svårare att urskilja. Det finns mängder av exempel på före detta politiker som gått över till skolbolagen och på politiker som kommit från skolbolagen. Vissa rör sig smidigt fram och tillbaka mellan rollerna. Anna-Karin Hatt var först aktiv inom Centerpartiet, sedan blev hon VD för en friskolekoncern och för Almega, och nu är hon tillbaka i Centerpartiet. Lotta Edholm var först skolborgarråd för Liberalerna och sedan styrelseledamot i en friskolekoncern ägd av en före detta folkpartistisk partistyrelseledamot. Nu är hon skolminister. 

Nätverken mellan skolägare och folkvalda har växt sig så omfattande att vi på allvar måste adressera de demokratiska riskerna för otillbörlig påverkan. Forskaren Anna Tyllström menar att det finns ett starkt särintresse som är välorganiserat och att politikerna inte tar de beslut som väljarna vill att de tar på grund av ett framgångsrikt arbete från lobbyister. Ett exempel på sådan framgång är när den moderatanknutna ägaren till Kunskapsskolan och lobbyfirman Kreab fick Sverigedemokraterna att lämna sitt tidigare motstånd mot välfärdsvinster, vilket Dagens Industri kunde avslöja i en gransking.  

Centerpartiet och Sverigedemokraterna är inte så förtjusta i varandra men de har sannolikt en gemensam roll att fylla i lobbyisternas strategi för att bibehålla en politisk majoritet för vinsterna i skolan. Centerpartiet utgör ett skydd mot ett vinstförbud om det blir en rödgrön regering efter valet nästa höst och Sverigedemokraterna har motsvarande uppgift – fast gentemot det plötsligt mer vinstkritiska Liberalerna – vid ett fortsatt Tidösamarbete.

Liberalerna säger att de vill helrenovera friskolereformen och i helgen har Socialdemokraterna kongress, där bland annat skarpare förslag mot skolvinsterna finns på agendan. Både Liberalernas kommande partiledare och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson måste dock överbrygga ett hinder på vägen mot en rimligare skolpolitik: de osannolika meningsfränderna Sverigedemokraterna och Centerpartiet. 

Marcus Larsson

Registrera dig för att få tankesmedjan Balans nyhetsbrev i inkorgen, varje söndag.

Eller i alla fall de flesta söndagar.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Tidigare veckobrev:

Vecka 38: Lobbyist och politiker - samtidigt"
Vecka 40: Tankar efter bokmässan"
Vecka 41: "Ett starkt tryck på förändring underifrån"
Vecka 42: "Den som är satt i skuld, kan bli fri"
Vecka 43: "Academedia döljer utdelning till ägare"
Vecka 45: "Jag vill helst inte veta att det är så illa"
Vecka 46: "Lärarna har strejkat lika många gånger som Timbro"
Vecka 47: "Avskaffa offentlighetsprincipen? Låt oss ta en diskussion om detta"
Vecka 50: "SKR:s chefsekonom går till lobbyindustin"
Vecka 5: "Det är riktiga människor som röstar"
Vecka 6: "Boktips i skuggan av Risbergska"
Vecka 7: "Lärarna behöver hemmaplansfördelen"
Vecka 8: "Individuell lön för lärare, en naturlag?"
Vecka 11: "Politiker har bluffat om vårdens resurser"