Vad kan man göra för att hjälpa till i kampen mot skolkoncernerna?
Det är en fråga jag ofta får. Mitt tråkiga men ärliga svar är att fler måste orka sätta sig in i skolmarknadens ekonomiska villkor. Först då kan vi tillsammans krossa myterna om små vinster och sköra verksamheter som hotas av regleringar.
Cedergrenska är en börsnoterad skolkoncern som bland annat driver Tibble gymnasium, Marina Läroverket, Täby Friskola och Aprendere skolor. Bolaget har anlitat en aktieanalysfirma för att ta fram en rapport som analyserar koncernens ekonomi och framtid. Rapporten vänder sig till investerare – inte till lärare, elever eller väljare – och den är avslöjande.
Analysen visar att Cedergrenska har hög avkastning. Utdelningar, aktieåterköp, låg skuldsättning och stark kassa gör bolaget attraktivt för investerare. Dessutom bedöms Cedergrenska klara de regleringar som statliga utredare har föreslagit utan några större problem. Regleringarna ses snarare som en möjlighet att växa genom att ta över mindre aktörers skolor.
Ja, du läste rätt: regeringen säger att de ska genomföra en ”helrenovering av friskolereformen”, men i praktiken kan denna skapa en ännu mer riggad marknad – till de enorma koncernernas fördel.
Rapporten avfärdar på ett skoningslöst sätt myten om att vinsterna är små. Cedergrenska växer snabbt, och hade under det senaste kvartalet en vinstmarginal på över 8 %, en vinst som inte återinvesterades i verksamheten utan delades ut till aktieägarna.
Det här är viktig information, eftersom skolkoncernernas lobbyister ofta målar upp en annan bild. I medierna talar man om knappa marginaler och risk för nedläggningar”, men investerarna får höra något helt annat.
Jag har påpekat det många gånger förut och jag gör det igen: den offentliga debatten och bolagens investerarkommunikation berättar inte samma historia!
Det här är ett demokratiskt problem. Om vi inte förstår att det finns två olika berättelser om skolvinsterna – en för väljare och en för aktieägare – kommer vi att fatta beslut på felaktig grund. Men berättelsen om vinsterna är bara halva sanningen om skolmarknaden. Den andra halvan handlar om ägandet!
Cedergrenska är inte bara ett lönsamt bolag – koncernen är också ett exempel på hur politiker har byggt upp, sålt till varandra och nu äger delar av skolmarknaden. En granskning av de förskolor och skolor som ingår i Cedergrenska visar på tydliga kopplingar till före detta politiker.
Tibble gymnasium såldes av en moderat kommunledning till en rektor med moderata kopplingar. Kammarrätten slog senare fast att politikerna sålde skolan på tok för billigt, men då var det för sent att häva affären. Täby Friskola ägdes av Fredrik Reinfeldts tidigare kampanjledare, innan Cedergrenska köpte bolaget. Marina Läroverket ägdes av en moderatpolitiker i Danderyd som gjort affärer med kommunen samtidigt som han var aktiv inom den politiska majoriteten. Aprendere ägdes till hälften av en liberal kommunpolitiker.
Och det stannar inte där. Kunskapsskolan, Raoul Wallenbergskolan, Tellusgruppen, Watma och Utbilda – alla dessa koncerner har delägare med tydliga politiska kopplingar.
Forskare har visat att Academedias expansion underlättades av att de anlitade vänsterdebattörer och Internationella Engelska Skolan har haft nära band till Folkpartiet. Allt medan andra forskare har varnat för att det världsunika svenska skolsystemet överlevt genom ett välorganiserat särintresse och framgångsrik lobbying.
Politiker har först lagstiftat fram en marknad som gynnar friskolor. Sedan har de köpt in sig i den själva. Det är inte bara kladdigt – det är perverterat, odemokratiskt och farligt. När nu små justeringar i regelverket föreslås skriker bolagen om systemhotande förändringar. Men det är en bluff. Deras analytiker skriver det själva: vinsterna är stora och hotet från politiken minimalt.
Spelet är riggat.
Det svenska utbildningsväsendet kapades av samma politiker som var satta att skydda det. Det finns bara ett sätt att rädda förskolan och skolan: förbjud aktiebolagen! Vägen dit tror jag måste gå via att väljarna utbildas i hur systemet riggats. Balans behöver din hjälp med att föra kunskapen vidare. Ett enkelt sätt att hjälpa till är att dela det här inlägget på sociala medier.
Källor: Här är en länk till Analyst Groups analys av Cedergrenska och här en länk till min AI-genererade sammanfattning av analysen. Läs det första dokumentet om du är expert på aktiemarknaden och det andra om du är mer de flesta av oss andra.
Marcus Larsson