Mediesvep: blåmärken, stresspyor och en ’alternativ’ satsning

Det är en ny vecka i välfärden. Vi tar ett mediesvep! Triggervarning: det är dåliga nyheter. Men vad trodde du? Det handlar ju om välfärdens arbetsmiljö …

Tio förskolepedagoger i Umeå sätter ner foten: sönderstressad personal som inte ens hinner rapportera när barn slår sig på grund av att det är för låg bemanning. ”De blåmärken, skrapsår och bulor som barnen få varje dag är ett pris som barnen betalar för de nedskärningar majoriteten i kommunen beslutat om.”

http://www.vk.se/1952712/gransen-ar-nadd-barn-far-illa

Linda spydde varje dag på väg till jobbet. Hon trodde hon var gravid, men det var bara stress. Expressen har följt med henne i två dagar på arbetet. I serien finns också reportage om en läkare och en polis. Nästa avsnitt handlar om en socialsekreterare. Läs!

http://www.expressen.se/…/skolkrisen-inifran–lararen-lind…/

Ljusning på horisonten? Finansminister Magdalena Andersson berättade i DN i helgen att statens finanser nu går med plus, och att överskottet på 40 miljarder ska användas till att anställa fler i välfärden.

Det låter ju bra. Men hon glömde att nämna, och journalisten glömde att fråga om, att det är ett tillskott av 50 miljarder per år som behövs för att bibehålla dagens nivå av välfärd fram till 2020. Det här handlar alltså i praktiken om en nedskärning, inte en förstärkning.

Attans. Milt uttryckt.

Vi får nog ta och prata lite både med Magdalena och med journalisten, vänner.

http://www.dn.se/…/finansministern-stanger-dorren-for-nya-…/