Vad fick ni för pengarna i november?

Det är den siste i månaden och återigen dags för våra månadsgivare och swishare att ställa oss svars: Har Åsa och Marcus gjort tillräckligt? Här kommer tankesmedjan Balans tiggartråd för november! Tycker du att det här verkar vara en vettig sak att stötta med pengar? Klicka på länken nedan.

Vi har lagt en hel del tid på muntliga grejer. Åsa var i Burlöv och pratade på öppet möte om IES eventuella etablering, på Vänsterdagarna och höll (bl.a) ett seminarium om lobbyism och deltog i en pod om socialförsäkringen som man kan lyssna på här.

Marcus har föreläst om nedskärningar för Sveriges Lärare i Varberg, Leksand och Ängelholm och om marknadsskolan och lobbyism för Vänsterpartiet Göteborg och SSU Göteborg, samt om skolans alla fel och brister för lärarutbildare vid Malmö universitet. 

Vår blogg (där ni är nu) har vaknat till liv igen. Åsa har lagt in ett av sina kapitel ur ”De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer” eftersom debatten stundom varit rätt hård om hur mycket lobbyister egentligen påverkar.

Marcus har gjort blogginlägg av de granskningar han föreläst om för lärarfackliga. Här Leksand…

… och här Varberg (tips: läs det här och bli lite arga).

Åsa har skrivit om styrningen av omsorgen, på sin krönikörsplats i Altinget.

Inte ens dråp och olyckor har räckt för att göra omsorgen till en viktig politisk frågaMedan skoldebatten har präglats av en blandning av nyhetsavslöjanden och ihärdig debatt från många olika håll så tycks omsorgsfrågorna sjunka undan efter varje nytt avslöjande, skriver Åsa Plesner.https://www.altinget.se/artikel/inte-ens-draap-och-olyckor-har-rackt-for-att-gora-omsorgen-till-en-viktig-politisk-fraaga

Den franska tidningen Le Monde (ingen liten tidning) intervjuade och citerade Marcus i sin långa granskning av den svenska marknadsskolan.

Le boom de l’enseignement privé en Suède, un cas d’écoleAu début des années 1990, 1 % des jeunes Suédois fréquentaient une école privée. Aujourd’hui, ils sont autour de 16 % au primaire et collège et 30 % au lycée. Cette privatisation, portée par les idées…https://www.lemonde.fr/m-le-mag/article/2023/11/18/le-boom-de-l-enseignement-prive-en-suede-un-cas-d-ecole_6200851_4500055.html

Flamman skrev en lång artikel om de osynliga nätverken som styr svensk skola, och om hur Balans jobbat för att granska dessa.

”De här svamparna är giftiga”Marcus Larsson: ”När vi pratar om lobbyism blir vanligt folk förbannade”https://www.flamman.se/de-har-svamparna-ar-giftiga/

Dagens Arena skrev en text om att den svenska marknadsskolan inte är så vacker (det stämmer) och refererade till våra granskningar av skollobbyismen.

Den svenska marknadsskolan är inte vacker | Dagens ArenaDålig svenska och bristfällig information. Men glättiga broschyrer. Att inte skolinspektionen reagerar?https://www.dagensarena.se/opinion/den-svenska-marknadsskolan-ar-inte-vacker/

ETC refererade till oss i en artikel om att skolministern börjat se bristerna med den svenska marknadsskolan.

Regeringens nya bud: Friskolor ska inte trissa upp kostnader för kommunernaKritik från S och C om den nya utredningen: ”Kan se fram emot flera år till med extra miljarder från skattebetalarna på elevernas bekostnad” https://www.etc.se/inrikes/regeringens-nya-bud-friskolor-ska-inte-trissa-upp-kostnader-foer-kommunerna

Marcus har även lagt en hel del tid på att maila till lokala fackförbund och partier och tipsa dem om att de kan köpa De gränslösa superbilligt (om de köper fler än ett ex). Alla andra kan också köpa boken superbilligt. Här finns info om hur.

Det var nog inte allt men det var vad vi kommer ihåg av november. Ses igen i december!