Det vore fint om politiker inte gjorde sig dummare än vad de är

Här på tankesmedjan Balans håller vi oss så gott vi kan utanför valrörelsen. Fråga oss vad du ska rösta på, och vi rycker på axlarna. Inget enskilt parti, ingen särskild kommun eller landsting och ingen speciell politiker bör beskyllas för att ha orsakat det glapp mellan krav och resurser som har gjort välfärden till en hälsofarlig arbetsplats. Och inget enskilt val kan lösa det här problemet.

Men! Vi skulle uppskatta om politiker inte aktivt försökte förvärra problemet genom tomma, ogenomtänkta och ofinansierade vallöften. Vi skulle uppskatta om de inte betedde sig som Centerpartiet i Ängelholm:

Centern lockar med skolfrukost till alla elever
En lärarassistent i varje klass, gratis frukost i alla skolor och trygghetsvärdar på seniorboende. Centerns vallöften kostar pengar att genomföra, men det ska inte betalas med höjd skatt.

 

Artikeln ligger bakom betalvägg. Men det Centerpartiet vill att du ska veta står redan i ingressen: mer personal i skola och omsorg, men ingen höjd skatt.

Du som har läst våra blogginlägg, eller vår rapport om att 9 av 10 kommuner har sparkrav på välfärden, vet redan hur Centerpartiet tänker sig att den här ekvationen — högre kvalitet utan att det kostar någonting — ska gå ihop:

 

Carl-Gustaf Gudmundsson tror att det finns rationaliseringar att göra. Lägre kostnader, alltså, fast han vet inte hur. Men det ordnar sig nog! En konsult kanske kan titta på det!

Det är bra för hälsan att vara optimist, sägs det, och det är helt okej att tro och hoppas på något utan att veta exakt hur det ska gå till. Men det är inte en politikers uppgift. En politikers uppgift är att ta reda på vad som går att göra och att hitta den bästa lösningen.

Ängelholm är inte en unik kommun. Centerpartiet är inte ett unikt parti. Valrörelsen kryllar av förslag som inte kommer gå att genomföra utan att välfärdsarbetarnas hälsa tar (ännu mer) stryk. Det är som det är med det, så rösta på något parti som du tycker är bra på andra sätt. Vi fortsätter med kampen för bättre styrning och arbetsmiljö efter valet, oavsett vilka som vinner det.

Men om du ändå är i Ängelholm så är du välkommen att lyssna på Åsa från tankesmedjan Balans på torsdag den 23 augusti! Lärarnas Riksförbund i Ängelholm arrangerar en föreläsning då. Åsa kommer att prata om hur det gick till när välfärdsyrkena gick från ”friskyrken” till ”riskyrken”, varför ingen gör något åt det, och hur vi kan ändra på det. Ingen föranmälan krävs och föreläsningen är gratis. Varmt välkommen till biblioteket kl 18 på torsdag!

 

Lästips:

Stora besparingar på förskola och skola hotar i Ängelholm

9 av 10 kommuner underfinansierar välfärden 2018