Infoblad om skolnedskärningar i Stockholm

Igår publicerade vi ett inlägg om de senaste fyra årens besparingar på förskolan och skolan i Stockholm stad. Vi konstaterade att Stockholms politiker har sparat på samtliga skolformer, trots att det varje år har talats om ”satsningar”.

Det här att politiker sparar litegrann på välfärden varje år är något vi i tankesmedjan Balans granskat under mer än två år. Det kallas att lägga ”effektiviseringskrav” och det dränerar välfärden på resurser, utan att det märks för andra än oss som läser budget väldigt noggrant.

Artikeln är bakom betalvägg men idag tar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand upp de här små besparingskraven som en del av en debattartikel i Svenska Dagbladet. Det är glädjande att lärarfacken har börjat uppmärksamma det vi i tankesmedjan Balans berättat om ett tag. Facken är viktiga för att sprida kunskap och mana till motstånd mot den här politiken.

Vill du hjälpa till i den folkbildningen? Nedan finns länkar till PDF-filer som handlar om nedskärningar på de olika skolformerna i Stockholm stad. Skriv gärna ut och sätt upp på arbetsrummet eller maila den skolform som gäller just dig till dina kollegor. Det är viktigt att fler och fler som jobbar i förskolan och skolan får reda på vad det är som gör att tempot i arbetet ständigt ökar, trots att politiker påstår att de satsar.

Förskola

Fritidshem

Grundskola

Gymnasieskola

Komvux

SFI

Tisdagen 28 maj arrangeras en protest mot skolnedskärningarna (inte av oss, länk till Facebookgrupp). Det är inte bara i Stockholm man skär ner på förskola och skola. Vår granskning visar att nio av tio kommuner har lagt sparkrav på förskola och skola i år och tyvärr ser det ännu värre ut i kommunernas preliminära budgetar för de kommande åren. Den här marschen är ett sätt att protestera mot tidigare nedskärningar, mot årets nedskärningar och mot kommande års nedskärningar.

Ett annat sätt att protestera är att bli månadsgivare till tankesmedjan Balans. Ingen har synliggjort nedskärningarna på välfärden så ingående som vi har. Ingen har beskrivit den styrning som ligger bakom nedskärningarna så ingående som vi har. Bli månadsgivare för minst en hundring och få vår bok ”De effektiva” som kommer ut i sommar.