Snart klubbas budget i Huddinge – Vi kollar läget förskolan

 

För snart en månad sedan gjorde vi ett besök i Huddinges grundskolenämnd. Som ni kanske minns var det ingen munter läsning. I likhet med så många andra kommuner sparas det friskt på skolan och som tonerna gick då såg inte 2018 års budget ut att innebära någon förbättring. Tvärt om. Men. Kanske är det bara i skolan det är dåligt med pengar? Kanske satsar man iaf på de små barnen? Häng med när vi gräver ner oss i förskolenämndens protokoll!

Först en titt på 2017. På senaste mötet i förskolenämnden stod på agendan att göra en lägeskoll vad gäller ekonomin för året. Räcker pengarna? Vi tittar på ett urklipp från protokollet.

Nej. Pengarna räcker inte. Trots att förskolecheferna har genomfört besparingsåtgärder väntas nämnden gå 12,5 miljoner back i år. Vad beror detta på då?

Jo den låga uppräkningen av budget. Hur låg var den nu igen?

Just ja. Den var väldigt låg. Så låg att den egentligen inte alls räknades upp för löner och priser, men till slut innebar en ökning av förskolans budget med ”enorma” 0,5 %. Men såhär kan man väl inte göra? Alla vet ju att lärares löner ökat mycket mer under året?

Jodå. Man kan göra såhär. Men det kostar i kvalité! Och en sak till. Nämnden har en skuld till kommunen. Den som är satt i skuld är inte fri. Bara att betala tillbaka. Drygt 20 miljoner på tre år. Det saknas inte utmaningar för förskolan i Huddinge.

Det här var en kort beskrivning av nuläget i förskolenämnden i Huddinge. Inte så himla muntert faktiskt. Men hoppet är det sista osv. Det är ju inte helt omöjligt att det ser bättre ut inför nästa år. På Kommunstyrelsens nästa möte ska förslag till budget 2018-2020 diskuteras. På bordet ligger den budget majoriteten tänkt sig. Och titta. Nu kommer skatteåterbäringen!

Kärnverksamheten ska klaras tack vare politiska prioriteringar. Extra fokus på barn och unga. Nu ställs allt till rätta igen. Eller hur mycket pengar blir det egentligen?

Lönekompensation motsvarande 2 procent, i ett extremt bristyrke där lönerna stiger mer än genomsnittet (märket) och där byten mellan kommuner trissar upp lönerna ytterligare något. Det kommer i praktiken att innebära ytterligare besparingar för förskolan i Huddinge, i en verksamhet som redan har en skuld att betala sedan tidigare. Budget för 2017 inte är heller den i balans vilket troligen kommer att innebära ytterligare skuld som måste betalas tillbaka. I ett yrke där sjuktalen redan är skyhöga.

Hur ska det här gå?

Troligen till största delen alldeles utmärkt. Föräldrar kommer fortfarande att vara nöjda med att någon tar hand om deras barn. Politiker kommer vara nöjda eftersom kostnaden för förskola hela tiden minskar och för att föräldrarna, väljarna, är nöjda. Förskollärare och förskolechefer kommer att jobba ännu lite snabbare och ännu lite mer och låta sin egen hälsa utgöra ännu större del av kommunekonomernas buffert. För barnen måste ju skyddas från besparingarna.

Så utnyttjas de som jobbar med de yngsta barnen. Det är därför sjuktalen för förskollärare är så extremt höga.

 

Följ oss gärna på sociala medier

Facebook: http://facebook.com/tsbalans

Twitter: @tsbalans

Lästips

Misslyckad kravstyrning – Anledningen till förskollärares höga ohälsa

Vart är vi på väg? – Nytt kommunrekord i besparingskrav

Påstådda satsningar på skolan – Men vad sker i praktiken?

Varför smäller det så i väggarna på fritids?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *