Sollentunas styrande politiker – Nu skär vi ner!

På onsdag är det dags för kommunpolitikerna i Sollentuna att klubba budget för 2018. Vi har tagit en titt på vad majoritetens förslag innebär och hur de ekonomiska ramarna för 2018 kommer att påverka förskolan och skolan i Sollentuna. Jobbar du i Sollentuna? Ta en nära vän i handen och läs vidare på egen risk. Det kommer inte att bli en munter läsning.

Först lite fakta om skolan i Sollentuna. Enligt Lärarförbundet ligger man i bott vad gäller lärartäthet och andelen utbildade lärare men i topp vad gäller lön. Bra om du pallar trycket, då kan du göra en hacka. Dåligt om du är en av de som drabbas av arbetsrelaterad ohälsa.

Och det är det ganska många som gör. Enligt barn och utbildningsnämndens årsredovisning för 2016 är det just vad gäller arbetstakt och arbetsrelaterad utmattning som medarbetarna ger kommunen som arbetsgivare underkänt. Kanske inte så förvånande.

Hur ser det då ut inför 2018? Kommer politikerna att göra satsningar för att minska arbetsbelastningen och ohälsan hos medarbetarna? I handlingarna till kommunfullmäktiges budgetmöte finns svaret.

Först lite text om arbetsbelastning och hög lön signerat de politiska partierna i majoriteten. Det här ser väl ok ut. Sollentuna ska erbjuda bra arbetsmiljö och goda karriärmöjligheter. Man blir nästan sugen på att söka sig österut.

Det utlovas även satsningar på att höja förskolechecken (den peng förskolorna får per barn) under 2018.

Så kommer vi till det viktiga. Siffrorna. Pengarna. Ramarna. Hur mycket kommer Sollentunas budget att ökas under 2018? Mycket, förmodar vi. Politiken utlovade ju satsningar i början av budgeten.

EN PROCENT I PRIS OCH LÖNEKOMPENSATION

Ni som läser detta är begåvade människor för är man inte det läser man inte blogginlägg om skolbudgetar. Ni fattar vad det innebär att politiken bara kompenserar förskolechefer och rektorer med en procent för löneökningar. Varje krona i löneökning mer än en procent kommer att innebära besparingskrav för förskolan och skolan. Det råder extrem lärarbrist i Stockholmsområdet. Lönerna kommer självklart att öka mycket mer än en procent.  Chefer kommer behöva ta fram osthyveln och skära tjocka skivor av sin enhets budget.

Målar vi fan på väggen nu? Det är ju politikerna i de två skolnämnderna som styr förskolan och skolan i Sollentuna. Inte vi på Tankesmedjan Balans. Kanske har skolpolitikerna några äss i rockärmen? Vi tar en titt i nämndernas konsekvensbeskrivningar inför budget.

Konsekvensbeskrivning Barn och Ungdomsnämnden

Barn och ungdomsnämnden ansvarar för förskola och grundskola. Vad har politikerna här skickat vidare till de som bestämmer budget i kommunfullmäktige?

Jo. Följande konsekvenser ser nämnden om uppräkningen stannar på en procent.

Det här var konsekvenser för att bibehålla samma verksamhet som under 2017. Men läget är värre än så. Följande behov anser nämnden behöver tillgodoses i budget för 2018.

Konsekvensbeskrivning Utbildnings och arbetsmarknadsnämnden

Gymnasiet då. Finns här massor med pengar att spara utan att det blir några konsekvenser? Nej. En procent räcker inte. En sådan liten ökning kommer att innebära minskad ambitionsnivå.

Sammanfattning

Sollentunas skola är duktiga på att bygga sitt varumärke. Vi som befinner oss på olika sociala medier och diskuterar skola läser ofta om framgångssagor med hashtag #Solskol. Inget fel i det. Men hur ser det ut bakom de fina orden? Just nu inte så bra. Arbetsbelastningen är hög. Lärartätheten låg. Budget 2018 föreslås bli mycket tight och kommer att innebära stora besparingar.

Det här är inget unikt för Sollentuna. Många kommuner skär ner på skolan, i synnerhet i stockholmstrakten. Ta gärna en titt på länktipsen i slutet av det här inlägget. Det är inte bara kommunpolitikernas fel. De har i många fall inte så mycket annat val. Väljare förväntar sig ständigt ökad kvalité i välfärden men de är inte så intresserade av att betala kostnaden i form av höjd skatt. Då blir det såhär. Mer att göra för de som jobbar i verksamheten. Krav att springa snabbare i korridorerna. Ökad arbetsrelaterad ohälsa.

Vi på Tankesmedjan balans vill inte måla upp kommunpolitiker som ensamt skyldiga. Vi måste alla ta vårt ansvar och fundera över hur skolans styrning fungerar, eller inte fungerar. Vår övertygelse är att styrningen måste ta sin utgångspunkt i balans mellan krav och resurser. Inte som idag utgå från att skolan kan bli billigare och bättre, i evighet!

Hjälp oss gärna genom att följa oss på sociala medier och att sprida våra inlägg.

Facebook: http://facebook.com/tsbalans

Twitter: @tsbalans

Lästips

Huddinge – På måndag avgörs det

Vart är vi på väg? – Nytt kommunrekord i besparingskrav

Ofinansierade lärarlöneökningar – Exempel från Malmö

Karlstad – Ett Sverige i miniatyr

Sundsvall: ur askan 2016, i elden 2017?

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *