Vallentunas rektorer: Löneökning till vissa, nedskärningar för alla

Svallvågorna efter lärarlönelyftet har ännu inte hunnit lägga sig men redan har politiker börjat se sig om efter andra yrkesgrupper i skolan att sätta prefixet -förste framför. Nej, det handlar inte om vaktmästare (än) utan om rektorer. Kommunen är Vallentuna och idag saluförde kommunen den satsning som kommunpolitikerna i nämnden redan klubbat.

Varför gör politikerna så här? Jo. De vill öka måluppfyllelsen för Vallentunas skolor. En rimlig strävan för kommunpolitiker, även om man såklart kan ifrågasätta om försterektorer är vägen dit.

Hur står det till med måluppfyllelsen i Vallentuna? Ja. Enligt Lärarförbundets undersökning ”Bästa skolkommun” går det redan väldigt bra för skolorna i kommunen. Vallentunas niondeklassare placerade sig så högt som på 19-plats i förra årets undersökning. Bra jobbat lärare och rektorer i Vallentuna!

Lärarförbundet jämför några andra variabler i sin undersökning. Inte bara elevresultat utan även vilka förutsättningar lärare och rektorer har för att göra ett bra arbete och hur de mår. Dvs vägen fram till de där bra resultaten som eleverna gjorde 2016. Vi tar en titt hur det såg ut förra året vad gäller andelen utbildade lärare, lärartäthet och hur många lärare som lyckades behålla sin hälsa under året.

Oj!

Vallentuna placerar sig i den absoluta botten vad gäller behörighet. Lärartätheten är bara aningen mindre dålig och 239/290 kommuner har friskare lärare än Vallentuna. Usla siffror som kommunpolitiker borde ha som absolut högsta prioritet att förbättra. I synnerhet som måluppfyllelsen redan är så bra.

Vi tittar i budget. Där borde väl finnas ordentliga satsningar för att förbättra lärares och rektorers arbetsbelastning. Annars skulle man såklart inte lägga pengar på att gå i bräschen för försterektorstjänster. Mycket riktigt. Det finns utrymme för politiska prioriteringar, dvs pengar att satsa, och en del av dem (oklart hur mycket) har faktiskt gått till Barn och Ungdomsnämnden.

Det vore väldigt bra om vårt reportage varit färdigt nu. Om Vallentuna hade gott om pengar och att den satsning kommunen just presenterat på att införa försterektorstjänster har gjorts med bonuspengar. Att lärares arbetsmiljö nu kommer förbättras. Att lärartätheten kommer att stiga. Att andelen utbildade lärare kommer att öka.

Men icke

Vi läser vidare i budget under rubriken ”Effektiviseringar”.

Samma gamla visa. För att slippa höja skatten kommer Vallentunas politiker att spara pengar på verksamheterna. Rektorer kommer bara att få löneökningar och prisökningar kompenserade till hälften, resten blir besparingskrav. (OBS löneökningar utanför avtal, tex dyra nyrekryteringar som konsekvens av att lärare byter jobb, ersätts inte alls)

Vad innebär då detta i pengar för hela kommunen? Rätt mycket! De politiska satsningarna är bara budgeterade i år. 2018 och 2019 finns där inga satsningar.

Vi summerar Vallentuna kommun

Måluppfyllelsen är bra. Lärare mår skit. Kommunen måste spara. Politikerna väljer att satsa pengar de egentligen inte har på försterektorer.

Vi på Tankesmedjan Balans hade nog prioriterat annorlunda

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *