Vad fick ni för pengarna i maj?

Tankesmedjan Balans är en ideell förening som till största delen finansieras av bidrag från privatpersoner. Våra övriga intäkter kommer från bokförsäljning och föreläsningsuppdrag. Vi får inga bidrag från politiska partier, fackförbund eller andra organisationer vilket gör oss till Sveriges enda oberoende tankesmedja. Varje månad redovisar vi vad vi gjort för pengarna. Här kommer månadstråden för maj.

Vi har haft ett strejktema i fyra avsnitt här på på bloggen för att utbilda folk om sjuksköterskornas arbetssituation. Första delen är ett inlägg fullspäckat med statistik som visar att det är förståeligt att Vårdförbundet till slut tröttnat på politikernas nedskärningar.

Del två handlar om att vårdpolitiker och SKR aldrig se risker med deras egna nedskärningar trots att de innebär att vården blir allt mer underbemannad men att de nu låter som att vården ska gå under ifall Vårdförbundet tar ut sjuksköterskor på några avdelningar i strejk.

I del tre utvecklar vi kapitlet om vårdlobbyism i boken De gränslösa med en djupdykning i Göran Hägglunds karriär. Vi berättar om hur Hägglund först privatiserade delar av vården som socialminister för att sedan jobba för de aktörer som etablerade sig på de avreglerade marknaderna. Idag jobbar Hägglund som lobbyist samt har uppdraget att avgöra om Vårdförbundets strejk är samhällsfarlig. Vi tror inte att det är två stolar som det är bra att någon sitter på samtidigt.

I det sista (?) inlägget om Vårdförbundets strejkvarsel avslöjar vi att Göran Hägglunds lobbyfirma så sent som i somras hade arbetsgivarsidan som kund och att Hägglund själv ansvarade för det samarbetet. 

Vi får se hur det går med Vårdförbundets strejkvarsel. Egentligen är det konstigt att facket ska behöva använda strejkvapnet för att få politikerna att följa arbetsmiljölagen. Ni som följt vårt arbete vet dock att hela välfärden kännetecknas av en ständigt ökande obalans mellan krav och resurser och att politiken hittills inte bryr sig om att ändra på det.

I övrigt har vi kämpat på med föreläsande och debatterande. Åsa deltog i ett seminarium hos Expertguppen för studier i offentlig ekonomi om vad som sker när det kommunala administrationen växer och höll tal på Sveriges Lärare Stockholms manifestation mot nedskärningar och marknadsskolan. 

Marcus skrev en debattartikel i Arbetsvärlden om hur AcadeMedia dammsuger kommunerna på extra skolpeng (vi kallar det för friskolestraffet) och att det beteendet måste stävjas av lagstiftning. Vi skrev en text i Flamman med budskapet att det är dags för vänstern att steppa upp och föreslå egna regleringar av skolan istället för att bara ifrågasätta Liberalernas löften om att fimpa NPM. 

Utöver det har vi nämns av andra vid ett gäng tillfällen under maj, bland annat av Andreas Cervenka som kallar oss för demokratiska slitvargar i en text om det absurda skolsystemet och av Jacob Lundberg på Aftonbladets ledarsida som menar att vi lyckats vända skoldebatten på ända.

I början av månaden hade vi en Swish-insamling för att kunna betala annonser på Facebook och Instagram där vi fick in fantastiska 25000 kronor, pengar som vi hittills använt för att sprida inlägg på bloggen. Bland annat några av dessa inlägg från maj månad:

Marcus gick igenom skolans finansiering för att förklara att de skolägare och intresseorganisationer som hävdar det görs stora privata investeringar i svensk skola har fel (kanske medvetet).

Vi gjorde en granskning av skolans ekonomi i Sollentuna för att ge eldunderstöd till de tappra lärare och föräldrar i kommunen som i slutet av månaden demonstrerade mot nedskärningar.

Vi försökte få politikerna i Burlöv att inse att de gör ett misstag om de bjuder in IES till kommunen.

Vi granskade hur AcadeMedia systematiskt begär ut extra skolpeng från kommuner där den kommunala skolan slagits sönder av koncernetableringar, vilket innebär ytterligare nedskärningar som drabbar elever och lärare.

Vi fortsatte vår fem år gamla löpande granskning av Internationella Engelska Skolans etablering i Skellefteå där kommunen nu vill stänga kommunala skolor eftersom de går 77 miljoner back pga IES expansion (något vi länge sagt kommer att hända). 

Avslutningsvis så förklarade vi hur före detta politiker först skapat en skolmarknad och sedan själva etablerat framgångsrika skolkoncerner som verkar på marknaden, med anledning av att de nu vill göra detsamma med fängelserna.

Det var allt för i maj. Vi som driver tankesmedjan Balans heter Åsa och Marcus och vi har tillsammans 1,05 tjänst för att jobba med att förbättra arbetsmiljön i välfärden. Vår lön är bestämd i föreningens stadgar och uppgår till ”genomsnittlig lön för gymnasielärare i allmänna ämnen”. Vill du bli månadsgivare eller swisha en slant till Balans så går det på ett kick. Det är bara att klicka på länken nedan och följa instruktionerna.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vill du bli tipsad om när en ny granskning publicerats här på Balans hemsida? Prenumerera på våra inlägg genom att fylla i din mailadress längst ner till höger på den här sidan.